SuomiAreena-päiväkirja

En tiedä syytä, mutta kirjasin SuomiAreena-viikon (10.–14.7.) tapahtumia ylös.

Maanantai

SuomiAreenan teemana oli kai ”vapaus ja vastuu” tai jotain sellaista. Henkilökohtainen teemani oli ”ensimmäinen SuomiAreena vauvan kanssa”. Olemme puolisoni kanssa osallistuneet heinäkuisille politiikkafestareille nyt niin vastarakastuneina, vakiintuneena avoparina kuin lapsiperheenä. Välissä oli yksi myös vuosi, jolloin riuduin Porissa yksin vastaeronneena. Jos Bonnierin väki lukee tätä, tiedoksi, että tarinamme on myytävänä markkinointitarkoituksiin.

Saavuimme Poriin maanantaina iltapäivällä ja suuntasimme suoraan Rossoon syömään, kuten perinteemme velvoittaa. Ensimmäinen kosketus SuomiAreenaan oli tällä kertaa Keski-Porin kirkossa järjestetty Erilainen mingle, jossa äänessä olivat mielenterveyskuntoutujat. Väritin tunteita ihmishahmon päähän, rintaan ja alavatsaan. Kirkko oli kaunis ja maljaa nostettiin alkoholittomasti.

Maanantai oli Vasemmistoliiton puoluepäivä. Puolue muun muassa julkaisi tiekarttansa sote-uudistuksen loppuunsaattamiseksi. Pääsimme puoluepäivään mukaan laivaravintolan illanvietossa. Näytin ehkä poikkeuksellisen hyvinvoivalta, sillä tekokaljuani luultiin Dan Koivulaaksoksi. Satakunnan Vasemmistonuorten Facebook-sivun kadoksissa ollut ylläpito löytyi iltajuhlassa, kun puolueen puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson paljastui ylläpito-oikeuksien haltijaksi.

Iltaa sävyttivät keskustelut Hampurin G20-kokousta vastustaneista mielenosoituksista ja niissä loukkaantuneilla ihmisillä pakkomielteisesti ratsastavasta lappilaiskansanedustajasta. Löysimme Rosson lisäksi toisenkin perheystävällisen S-ravintolan.

Työt jatkuivat vielä iltamyöhään. Pomo eli puheenjohtaja Hanna-Marilla Zidan käytti iltatilaisuudessa puheenvuoron koulutuksesta ja presidentinvaaleista. Siitä sitten jaloistuikin aiheet loppuviikon ulostuloille.

Tiistai

Ajelin aamulla Pomarkun mökkimajoituksesta Porin torille seuraamaan Lin ”grillaamista”. Edellisiltana esiintynyt koomikko ja tv-ihminen Tomi Walamies kysyi puheenjohtajalta muun muassa, onko Vasemmiston sote-esitys perustuslain mukainen. Muutenkin grilli pihisi aika hellällä tulella.

Grillin jälkeen julkaisin Hanna-Marillan edellisyönä kirjoitetun kannanoton lukukausimaksujen lobbaamisesta. Se ei tainnut mennä läpi missään.

Tiistain ohjelmaan sattui kaksi keskustelua presidentinvaaleista, jotka kiinnostivat myös juttumielessä. Näppäilin puhelimella muistiinpanoja ensin Lin, Matti Vanhasen ja Ilkka Kanervan keskustelusta presidentin valtaoikeuksista ja sitten ”presidentin haastajien” eli Merja Kyllösen ja muiden presidenttiehdokkaiden keskustelusta. Pintapuolisesti analysoiden Vanhanen yrittää kovasti profiloitua pääehdokkaaksi muun muassa houkuttelemalla presidentti Niinistöä debatteihin ”haastajien” kanssa. Pekka Haavisto näyttää puolestaan himmentyneen harmaaksi hahmoksi muiden harmaiden hahmojen riviin.

Illalla veimme kansanedustajan Pomarkkuun saunomaan. Järven rannalla näkyi joutsenperhe, kun uimme lämpimässä vedessä.

Keskiviikko

Keskiviikko oli viikon pitkäännukkumispäivä ja ajelimmekin kaupunkiin vasta iltapäivästä seuraamaan opiskelija- ja nuorisojärjestöjen Riemu-paraatia. Naminami-kulkue lienee helpoin tapa saada kokoomuslaisetkin ”osoittamaan mieltä”.

Matkalla keskustaan vilkuilimme nuoren vasemmiston Whatsapp-ryhmäkeskustelusta banderollin valmistumista kulkueeseen. Viime sekunneilla valmiiksi saatu bandis julisti vasemmistonuorison irtisanoutuvan maailman pahuudesta (tai maailmanpahuudesta). Internet tuntui tykkäävän.

Kävin tutustumassa Setan ja Trasekin sukupuolitemppurataan, jonka tarkoitus on havainnollistaa sukupuolenkorjausprosessin hankaluutta ja nöyryyttävyyttä. Kirjoitin kokemuksesta Liberon verkkolehteen. Taidemuseon kahvilassa keskustelimme translakiaktiivien kanssa lakiuudistuksen mahdollisuudesta, perussuomalaisten hajaannuksen vaikutuksesta siihen sekä nuorisojärjestöjen vaikutusmahdollisuuksista.

Illalla veimme puolivuotiaamme Porin kaupungin perinteiselle vastaanotolle. Rintarepussa kulkenut lapsi toimi sopivasti jäänsärkijänä ja muurinmurtajana, kun yritimme löytää ja tehdä tuttuja oluttehtaan tungoksesta.

Kaartaessamme mökin pihaan puolen yön aikoihin taisimme ajaa sammakon päältä. Se kitui ja kuoli.

Torstai

Torstaina ei sitten nukuttukaan pitkään, sillä Hanna-Marillan ja muiden nuorisopoliitikkojen aamu alkoi jo kahdeksalta Sitran kiertotaloustilaisuudella. Hanna-Marilla korosti puheenvuorossaan koulutuksen merkitystä kiertotalouspalvelujen kehittämisessä. Juhlapuheiden jälkeen siirryttiin pubivisaan. Opimme, että yhden Hesburgerin työntekijän paidan valmistamiseen kuluu seitsemän kierrätettyä muovipulloa.

SuomiAreena-perinteisiin kuuluu myös vierailu jossain lähikunnassa, ja tällä kertaa kyyditsin Lin kansan pariin Säkylän torille.

Sovin Merja Kyllösen kanssa haastattelun SuomiAreenan ajaksi Poriin avattuun Fazerin kahvilaan. Ennen haastattelua Merja keskusteli Eetunaukion lavalla liberaalimulkkujen kanssa sodasta ja maaseudun rauhasta. Jatkoimme aiheista kahvin ja jääteen äärellä. Haastattelun jälkeen julkaisin Vasemmistonuorten kannanoton, jossa Merjasta toivottiin Suomen viimeistä presidenttiä. Se jossain uutisoitiinkin.

Torstai on SuomiAreenan perinteinen bileilta. Muutaman vuoden harjoittelu näkyi, sillä iltaan sisältyi kaikki hyvät perinteet – ilmainen alkoholi, maksullinen alkoholi, paras seura, ripaus kännistä säätöä, irkkupubi, torin Hese-kioski – ja pari kivaa yllätystä – lisää hyvää seuraa, Asan keikka ja skumppajatkot. Soijatortillat olivat loppuneet, joten seurue nautiskeli kuivat ja suht mauttomat kaurahärkäpapuhampurilaiset.

Perjantai

Perjantaiaamu on sitten perinteinen darra-aamu. Harjoittelu kuitenkin näkyi tässäkin, sillä vasemmistokommuunin sänky on ollut tähän mennessä miellyttävin paikka herätä.

Lähdimme kotia kohti iltapäivällä. Jätimme perinteisen Rosso-lounaan syömättä, sillä SuomiAreenan hyvästeleminen vuodeksi krapulan herkistämässä tilassa olisi ollut tunteille liikaa.

Perjantaina alkoi tavallaan myös loma. Olin kuitenkin buukannut itseni vielä juttukeikalle sunnuntaiksi ja jättänyt miettimättä, milloin kirjoitan keikka- ja SuomiAreena-jutut, jos oikeasti jään lomalle. Ultra Brasta ja presidenttiehdokas Kyllösestä luetaan lisää sitten elokuussa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.