Teemat 2013-2016

Näitä teemoja pidin esillä vuoden 2012 kunnallisvaaleissa

Kaavoihin järkeä
Järkevä kaavoitus perustuu luontoarvoihin ja vapaaseen julkiseen tilaan. Kaupungin ”parhaat paikat” täytyy varata kaupunkilaisten yhteiseen käyttöön tapahtumia ja pelkkää oleskelua varten. Esimerkiksi Pikkulahden rantojen asuttamista vastaan kerätyn vetoomuksen ja 1200 allekirjoituksen sivuuttaminen osoittaa, että Raahen kaavoihin tarvitaan kaupunkilaisjärkeä.

Lähidemokratiaa liitosten vastapainoksi
Raahe kasvaa Vihanti-liitoksen ja mahdollisesti muiden liitosten myötä, ja pahimmassa tapauksessa päätöksenteko karkaa entistä kauemmas kuntalaisista. Kaupunginosalautakuntien lisäksi edustuksellinen demokratia tarvitsee rinnalleen suoraa kansanvaltaa: kuntalaiskuulemisia ja kansanäänestyksiä. Lisäksi avoimuuden lisääminen on helppoa esimerkiksi lähettämällä kaupunginvaltuuston kokoukset suorina nettilähetyksinä.

Reilut ja eläinystävälliset hankinnat
Kaupunki voi tukea hankinnoillaan luonnon ja eläinten kannalta reilumpaa tuotantoa. Hankkimalla eettisissä oloissa viljeltyjä ja valmistettuja reilun kaupan tuotteita kaupunki vaikuttaa myönteisesti kehitysmaissa asuvien ihmisten elämään. Kasvisperäisten luomutuotteiden osuuden lisääminen hankinnoissa auttaa kaupunkia vähentämään päästöjä ja edistää kuntalaisten terveyttä.

Omalla työllä, kaikkien hyödyksi
Tuottamalla kunnalliset palvelut kaupungin omana työnä varmistetaan asukkaiden ja päättäjien vaikutusvalta palveluiden järjestämiseen, laatuun ja työntekijöiden oikeuksien toteutumiseen. Kaupungin ei tule hakea lyhytaikaisia säästöjä yksityistämisillä ja yhtiöittämisillä, jotka harvoin pitkällä tähtäimellä tulevat halvemmaksi. Pienituloisten toimeentulo on kunnallinen huolenaihe, jota voidaan helpottaa kunnallisilla maksuilla. Päivähoitomaksuissa opiskelijoiden tulot täytyy huomioida koko vuoden osalta, jotta kesäkuukausien maksut eivät nouse kohtuuttomiksi. Lapsen kesätyötulot eivät saa vaikuttaa perheen toimeentulotukeen.

Sitouduin lisäksi Vasemmistonuorten, Animalian ja Setan teemoihin.

Mielipiteitäni oli esillä myös näissä vaalikoneissa: