Opiskelijalehtikatsaus

Keskiviikon Oulun-reissulta tarttui mukaan kaksi Oulun seudun ammattikorkeakoulussa opiskelijatyönä tuotettua lehteä: Kudos ja Raffi. Jälkimmäinen oli jo Facebookista tuttu, Kudoksen kohtasin nyt ensi kertaa.

Lehtiin tutustuessani huomasin olevani enemmän lehtimies kuin toimittaja. Lehdissä minua kiinnostavat kokonaisuudet, linjat ja konseptit vähintään yhtä paljon kuin juttujen toimittaminen. Mielenkiintoisia lehtiprojekteja odotellessa siis…

Vessanseinä-Raffi

Ensivilkaisulla Raffi näyttää nimensä veroiselta eli raflaavalta – tai siis siltä, että raflaavuuden tavoittelu on pesuvesi, joka vie sisältö-lasta vauhdilla kohti viemäriä. Keinotekoisilta vaikuttavia aiheita on pakkautunut varsinkin lehden jälkipuoliskolle. Vai mitä ärsyttävää, huomiota tai keskustelua herättävää enää on graffiteissa, vapaaehtoisessa lapsettomuudessa, kännikokeiluissa, naisesta ”miesten hommissa” tai vessojen seinistä kopioiduissa mielipidekirjoituksissa?

Nurinpäin ladottu kolumni on raflaava, sillä se vain ärsyttää. En lukenut.

Varsin tylsästä kynästä ovat myös gallup-kysymykset kuten

Kumman tekisit: tappaisitko brasilialaisen katulapsen haarukalla ja veitsellä vai joisitko litran aids-potilaan verta?

Toisella selaamisella löytyvät mielenkiintoiset aiheet, joista raflaavuus onkin karissut pois. Vuokra-asuntojen esittelyssä saavutetaan tiettyjä tunnelmia ja shakkinyrkkeilyjuttu on kaikessa älyllisyydessäänkin älytön. Identiteettivarkauksia käsittelevä artikkeli on jo oikeaa asiaakin.

Eko-Kudos

Pihtiputaan pojan mielestä kiiltäväkantinen aanelos-Raffi varmaankin näyttää paremmalta kuin tabloid-kokoinen Kudos, jonka kannessa verkkoaitaan kietoutunut koivu avautuu katsojalle hieman hitaasti. Kudos on kaikessa jäyhyydessään ja (tylsyyttä tavoittelevasti sanottuna) poliittisuudessaan kuitenkin se raflaavampi lehti.

Pääkirjoituksen mukaan Kudos haluaa

kannustaa kaikkia pitämään huolta kanssaihmisistään ja ympäristöstään, itseään unohtamatta.

Juttujen aiheita leimaavat kiirettömyys ja vihreys – ei siis mitään uudenkarheita tai käsittelemättömiä aiheita tässäkään. Dyykkaus, luokkayhteiskunta, Valko-Venäjä ja ekokampaamon sivunkokoinen tekstimainos aukioloaikoineen kaikkineen herättävät varmasti ajatuksia, jos lehden ulkoasu onnistuu herättämään kiinnostuksen tarttua julkaisuun.

Kudoksesta suosittelen keskiaukeaman riemastuttavan yksinkertaisesti ja hienosti taitettua romani-aiheista artikkelia. Raffin tärppi on mainittu juttu identiteettivarkauksista.

(Kudos löytyi ammattikorkean opiskelijakunnan toimitiloista Välkkylästä, Raffin nappasin Bisketistä Rotuaarilta. Raffin voi lukea myös verkossa.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.