Toimituksiin tarvitaan syntipukkeja

Verkkokeskustelun haittapuoliin kuuluva ilkeily vaivaa toimittajia, kertoo Journalisti. Toimituksiin tarvittaisiinkin keskustelupalstoilta tuttuja moderaattoreita, jotka suodattavat toimittajalle menevän palautteen – syntipukkeja, joiden niskaan vaikkapa nämä liat saa kaataa:

”Useiden juttujeni perässä minut leimataan ’hippikommunistisivarihomoksi’”
Taloussanomien toimittaja Petri Korhonen

Ennen kuin kukaan älisee sensuurista, mainitsen, ettei tässä siitä ole kyse. Laatuajattelun kannalta palauteprosessi ei ole kunnossa, jos se jatkuvasti aiheuttaa ahdistusta tai saa työntekijät sulkemaan siltä korvansa.

Palautteen suodattaminen tarkoittaa tietysti ilkeilyjen poistamista. Ja jos joku haluaa tietää, miten hänen ulkonäköönsä puututaan tai ikäänsä epäillään ammattitaidottomuuden syyksi, on sellaisetkin asiat helpompi kuulla välikäden kautta kuin lukea joka aamu keskusteluketjusta.

Hyvään palauteprosessiin kuuluu se, että kaikki palaute käsitellään. Tiedotusvälineet, jotka avaavat sisältönsä kommentoitavaksi verkossa, kehittävät toivottavasti myös toimintamallejaan sen mukaisesti. Anonyymin vihapalautteen vaihtoehtoja ovat rekisteröitysmisvaatimus nimellä tai nimimerkillä sekä radikaali mahdollisuus olla tarjoamatta keskustelukanavia verkkolehdessä lainkaan.

Luulisin, että jossain jo käytetään tällaista ”keskustelumoderointia” toimituksen suuntaan. Tietääkö joku muu?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.