Oppiiko yrittäjyyttä koulussa?

Vierailin Oulun seudun ammattikorkeakoulun Liiketalouden yksikössä viikonloppuna, kun opiskelijayritys Trapesti Oy järjesti illanvieton vanhoille toimijoilleen. Kuulimme yrityksen nykytoiminnasta (toimeksiantojen osalta aika samanlaista kuin ennenkin) ja tapasimme tuttuja.

Tein Trapestilla töitäkin mutta merkittävimpinä ovat jääneet mieleen vuodet osakeyhtiön hallituksessa. Enemmän kuin käytännön liiketoiminnasta olin kiinnostunut strategisesta linjaamisesta – käytännön ja periaatteet erottelusta, etten jopa sanoisi. Minusta oli kiinnostavaa nähdä, millaisia linjoja hallituksen oli vedettävä saadakseen seuraavassa toimitusjohtajan katsauksessa selville haluamiaan asioita.

Strateginen pyörittely on vahvuuteni ja siinä harjaantuminen on myös auttanut pääsemään eroon turhasta taipumuksestani byrokratiaan. Kun homma tuntuu olevan oikeasti hanskassa, hierarkioihin ja pilkkuihin takertuminen ei tunnu ollenkaan niin tärkeältä kuin vaiheessa, jossa pilkunviilaus on vielä parhaiten hallittu taito.

Valmistumisen jälkeen olen tutustunut päällisin puolin joihinkin muihin ammattikorkeakoulujen yrittäjyyskoulutuksen muotoihin. Olen päätellyt näkemästäni, ettei pysyväisluonteinen osakeyhtiö ole paras tapa kouluttaa yrittäjyyteen.

Trapesti onkin enemmän harjoittelupaikka kuin yrittäjähautomo. Ulkopuolisten (perustamisen aikaan opiskelijana olleiden sekä paikallisen opiskelijayhdistyksen) omistama yritys ei tunnu nopeasti omalta. Opiskelijalle menee aikaa tottua talon tapoihin ennen kuin tapoja uskaltaa lähteä muuttamaan.

Trapestilla ollaan töissä, ei yrittämässä. Todellisuus voi olla toinen mutta työnkuvat on tittelitasolla tarkasti rajattuja ja hallitus- tai johtoryhmätyöskentelyyn osallistuu vain osa porukasta. Tämä on aika kaukana ”yrittäjäakatemioista”, joissa perustetaan oma pikkuyritys tai osuuskunta ja toimitaan lähtökohtaisesti tasavertaisina kumppaneina muiden kanssa.

En tiedä tilastoja, kuinka paljon Trapesti on lopulta yrittäjiä tuottanut. On meitäkin muutama. Sen siellä oppii, että yritystä voi ihminen pyörittää, jos haluaa. Oikeiden rahojen kanssa pelaaminen ei sielläkään ole leikkiä vaan oikeaa opiskelua ja työtä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.