Haluan urheilutoimittajaksi!

Kuva: Stock.xchng / Elvis Santana

Jääkiekon maailmanmestaruuskisat antoivat vasta viimeisen sysäyksen tälle kirjoitukselle. Urheilujournalismista ovat kerryttäneet sanottavaa muun muassa Journalistin juttu lähetysoikeuksien vaikutuksesta toimitukselliseen sisältöön sekä Raahen Seudussa alkanut juttusarja paikallisen pesäpallojoukkueen ”supermiehistä”.

Asiaan päästäkseni tiivistän urheilujournalismin ongelmat siihen, että sitä on joko liikaa tai sen lähtökohta on väärä.

Liialla määrällä tarkoitan sitä, että erätaukojen aikaiset ja maalintulojen jälkeiset haastattelut olisi usein sama jättää tekemättä, sillä eipä siitä sisällöstä oikeasti juttua saa – ellei rimaa pidetä sopivan alhaalla minkä tahansa mutinoiden julkaisemiseksi. Urheilun tyhjänpäiväistä julkikuvaa vahvistavat väkisin väännetty draama ja vastentahtoisten urheilijoiden sponsorisopimusten velvoittamat mediaminuutit.

Toisen ongelman ratkaiseminen päästäisi toimittajat ensimmäisestäkin pälkähästä. Kun nyt urheilusta kerrotaan urheiluna – tekijöidensä taitoon, voimaan, mielenlujuuteen ja kilpailuviettiin liittyvänä ilmiönä – ja verkkokalvoille poltetaan liikeyritysten logoja, näkökulman voisi kääntää mielenkiintoisemmaksi.

Urheilu on kulttuuria ja siksi uutisaiheena täysin perusteltu. Se liittyy elämyksiin, luovuuteen, itsensä kehittämiseen ja yhteisöllisyyteen aivan samalla tavalla kuin siellä lehden kulttuurisivuilla esitelty toiminta. Siksi siitä pitäisi kirjoittaa niin kuin kulttuurista kirjoitetaan.

Entä jos jääkiekko-ottelua arvioitaisiin katsojille suunnattuna esityksenä? Voiton ja tappion sijasta analyysin kohteena olisi pelistä välittynyt sanoma ja tunne. Pohdittaisiin, mitä katsoja tapahtumista oppii, miltä yhteiskunta niiden läpi näyttää.

Olen jo pitkään kannattanut urheilu- ja kulttuurisivujen ja -toimitusten yhdistämistä. Mielelläni tekisin yhtenä päivänä jutun taidenäyttelystä ja toisena hiihtokilpailuista. Ehkäpä pääsen kokeilemaan tänä kesänä, joka muuten minun osaltani alkaa maanantaina.

(Toimin Raahen Seudun kesätoimittajana 9.5.-24.7.2011. Teen samalla myös yritykseni toimeksiantoja sekä järjestelen Raahen Rantajatseja, jotka järjestetään 28.-30.7.2011.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.