Älyttömät listat

Stock.xchng / Pop Catalin

Facebookin kehitystyö on aina tarkoittanut palvelun muuttumista pikkuhiljaa sellaiseksi, mitä sen olisi pitänyt alunperinkin olla. Nyt kuvaan tulivat automaattiset kaverilistat, joita palvelu mainostaa ”älykkäinä listoina”.

Olen käyttänyt listoja jo jonkin aikaa. Niitä on voinut koota helposti, ne auttavat päivitysten kohdentamisessa halutulle joukolle ja onpa omaa chat-näkyvyyttäkin vaivaton hallita juuri listojen avulla.

Uudet listat eivät ole älykkäitä ellei älykkyydeksi lasketa automatiikan ilmeistä logiikkaa. Facebook loi käyttäjille perhe- ja läheiset ystävät -listat. Lisäksi minulle ilmestyi kaksi Oulun seudun ammattikorkeakoulu -listaa, toinen entisistä työkavereista, toinen opiskelutovereista. Vielä yksi lista ilmestyi sen perusteella, kuinka moni ilmoittaa asuinpaikakseen Raahen.

Kaikki älykkäät listat on siis muodostettu ihmisten itse syöttämien tietojen perusteella: työ-, opiskelu- ja asuinpaikan tai perhesuhteen. Toisaalta Facebook ei arvannut lisätä perhelistalle vaimoani vaikka molemmat kerromme avioliitostamme profiileissamme. Läheisiksi ystäviksi ehdotettiin monia sellaisia, joiden kanssa en ole ollut välttämättä missään tekemisissä Fb-kaverustumisen jälkeen.

Pitäydyn mieluummin vanhoissa listoissani, joissa Raahe-joukkoon pääsee esimerkiksi kytköksellä Raahen Rantajatseihin ja ammattikorkeakoululistoille kelpaa muutkin kuin oamkilaiset.

Listat ovat olleet olemassa jo pitkään mutta paine niiden korostamiseen tuli vasta Gooogle Plussan myötä. Samaa kilpailua taitaa olla uusi tilaussysteemi, jossa voi tilata muiden käyttäjien julkiset päivitykset virtaansa vaikka ei olisi näiden kanssa muuten kaveri. Vaikka käyttäjämäärien perusteella Google+ on häviämässä kilpailun käyttäjämassoista alkuunsa, on se saanut Facebookin parantamaan juoksuaan käyttäjäystävällisyyden radalla.

Julkisten päivitysten tilaaminen on pannut miettimään listojen käyttöäkin entistä tarkemmin. Jos jotakuta oikeasti kiinnostaa kaikille jakamani sisältö, en tietenkään halua tukkia hänen virtaansa epäolennaisella. Sama koskee kavereille tarjottavia juttuja. Vaikka salaisuuksia en huutelisikaan, ihan kaikesta en jokaisen Fb.kaverini kanssa aloittaisi keskustelua kahvipöydässä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.