Järjestäytynyt pelottelumafia iski jälleen – vahingossa ihan aiheesta

Uusi profiili näyttää siis tältä.

Nyt sitä saa, nimittäin Facebookin Timelinea (eli aikajanaa eli uudennäköistä profiilia). Jos ymmärsin oikein, oma seinäni näyttää erilaiselta 22. joulukuuta, mihin asti siis saan värkkäillä rauhassa asioita piiloon ja näkyviin.

Järjestäytynyt pelottelumafia, joka iltapäivälehtinä ja niiden toimintamalleja apinoivina verkkojulkaisuina tunnetaan, iski tietysti taas. ”Varo, Facebook muuttuu, siivoa profiilisi,” kehottaa muun muassa Ilta-Sanomat.

Suomalaista hallitaan yhä häpeällä. Tässä muutoksessa varoa pitää sitä, että nyt vanhoja päivityksiä ja toimintoja voi selailla helpommin kuin ennen. Toisin sanoen: jos on joskus jotain tyhmää laittanut nettiin, sen voi yhä sieltä lukea. Eli mikään ei tältä kannalta oikeasti muutu. Myös vanhojen päivitysten näkyvyysrajoitukset näyttävät toimivan edelleen samalla tavalla eli rajoitetut jutut eivät ole muuttuneet sen julkisemmiksi.

Tällä kertaa pelottelumafia osui vahingossa oikeaan. Ihmiset ovat raportoineet tämän päivän aikana, että seinillä näkyy kirjoituksia, jotka on todellisuudessa lähetetty yksityisviesteinä. Viestit ovat ilmeisesti vuodelta 2009 ja sitä vanhempia. Aiheesta uutisoi varmankuuloisesti kysymysmerkillä Iltalehtikin.

Tämäkään epäonnistuminen ja käyttäjien pettäminen tuskin aiheuttaa joukkopakoa Facebookista, sen verran syvälle ihmiselämään on palvelu itsensä lyönyt. Pelotteluotsikot kertovat siitäkin, että ihmiset hyväksyvät amerikkalaisyhtiön armoilla olemisen monissa sosiaalisen elämänsä tilanteissa. (Tässä vaiheessa täytyy mainita, että itse olen alkanut ottaa hiljalleen käyttöön Google Plussaa – en minkään korvaajana vaan sossumedian käytön laajennuksena.)

Timeline-uudistus vahvistaa jälleen vanhan totuuden. Facebook muuttuu vaihe vaiheelta sellaiseksi, mitä sen olisi alunperinkin pitänyt olla. Tai ainakin täytyy nostaa virtuaalihattua siitä, että uudistukset saavat minut aina näin tuntemaan.

Facebook oli tällä kertaa varautunut vaikeuksiin. Se antaa Timelinen käyttöönottajille seitsemän päivää aikaa tehdä haluamansa fiksaukset profiilissa näkyviin sisältöihin.

EDIT 19.12.: Vuotouutiset ovat osoittautumassa perättömiksi, kertoo muun muassa AfterDawn-sivusto. Kuten Mikko Manninen Facebookissa totesi: ”Mikään ei ole niin helppoa, kuin Facebookin dissaaminen ja hysterian lietsominen tietoturvauhista.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.