Netti-ilmiö syntyi – Arhinmäki ei ollut paikalla

”Hieno mediaoivallus vasurinuorilta”, kehui Facebook-kaverini Paavo Arhinmäen poissaoloista virinnyttä netti-ilmiötä. Vasemmistonuorten tiedottajana kehu tuntui hyvältä. Vielä paremmalta tuntuisi, jos työantajallani ja minulla olisi jotain tekemistä ilmiön kanssa. Parhaat jutut tapahtuvat kuitenkin vahingossa.

En ole tehnyt syvempää kartoitusta tapahtumien kulusta, mutta minulle kaikki näyttäytyi näin: Lauantaina törmäsin Facebookissa oheiseen kuvaa, jota jaoin sitten itsekin eteenpäin. Pikkuhiljaa viestivirtaan alkoi ilmestyä enemmän ja enemmän Paavo ei ole täälläkään -tyyppisiä päivityksiä ja muuta aiheeseen liittyvää hassuttelua. Uusia kuviakin värkkäiltiin. Paavo ei ollut Normandian maihinnousussa eikä viimeisellä ehtoollisella.

Mietin, missä vaiheessa juttu ylittää alimmat uutiskynnykset, ja tiesin sen tapahtuneen, kun Paavo ei ollut täälläkään -sivu perustettiin. Huomasin sivun, kun sillä oli 8 tykkääjää – nyt luku on viisinumeroinen. Samoihin aikoihin yhä useampi päivitteli vitsin jo vanhentuneen.

Sunnuntaina uuden kierroksen aloitti MTV3:n uutinen, joka virheineen kaikkineen on oma lukunsa koko kirjassa. Luvun opetuksena voi pitää vaikka sitä, että ymmärtämällä vitsin väärin ja muuttelemalla uutista aika ajoin oikeampaan suuntaan saa paljon klikkauksia, joita esitellä mainostajille.

Keskisuomalainen teki myöhemmin sunnuntaina jutun, johon haastateltiin vitsisivun perustajaa. Tässä yhteydessä mainittiin ensimmäisen kerran työnantajanikin. Paavo Arhinmäki itse kuittasi pöhinän illalla omalla päivityksellään: ”Missä mä oon?”

Eilen ja tänään vitsiä on lämmitetty blogailemalla lisää median ironiantajusta ja verkkotoimitusten toimintatavoista. Oma versionsa on saanut myös looking at things -meemi.

Kaikenlaista on yritetty viraali-ilmiöiden synnyttämiseksi ja ihmisten osallistamiseksi Vasemmistonuortenkin kampanjoihin. Enemmän ja vähemmän ovat onnistuneet, yleensä vähemmän. Vahingossa onnistuu parhaiten.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.