Kaupungissa ei saa kyläpolitikoida

Sain sähköpostiini välitettynä raahelaisäidin kirjeen Piehingin lasten koulunkäynnistä. Lyhyesti sanottuna hän kertoo väliaikaisjärjestelyjen olevan niin hyvin kuin mahdollista, mutta pidemmän päälle tilanne on kestämätön. Kirjeen voi lukea kokonaan täältä (.pdf).

Piehingin koulu asetettiin mikrobilöydösten vuoksi käyttökieltoon ja koululaiset lähettiin evakkotiloihin Parhalahdelle (Pyöjoelle) ja Haapajoelle. Vaikka opetus on hyvää ja lapset sopeutuvaisia, ongelmiksi koetaan koulupäivän pidentyminen matkojen vuoksi (1-1,5 tuntia/päivä) sekä tietysti opiskelu tiloissa, joita ei ole koulukäyttöön rakennettu ja varusteltu. Tässä kirjeestä lyhyt lainaus tilanteesta Haapajoen koululla, joka sekin on remontissa:

  • Eskarilaiset ovat Alatien toimipisteessä, kaksi ryhmää
  • Eka- ja kolmosluokkalaisten luokat ovat Rauhanyhdistyksellä
  • Tokaluokkalaiset liikuntasalissa, kaksi luokkaa yhdistettynä, 29 oppilasta yhteensä
  • Neloset ja viitoset uudessa rakennuksessa, yksi nelosluokka teknisen työn luokassa, kaksi luokkaa
  • Kuutoset Saloisten yläkoululla 15 km päässä

Kaupunginvaltuusto päätti joulukuussa jäädyttää keskustan johdolla Piehingin kyläkoulun rakentamisen. Väistynyt opetuslautakunta poisti viimetöikseen koulun kaupungin tilasuunnitelmastakin, mihin asiaan varmasti vielä palataan.

Valtuuston kokouksessa keskustan edustajat kertoivat kuinka hyvää palautetta lasten vanhemmilta on tullut Piehingin koulujärjestelyistä. Kirjeessä todetaan, että ”olemme kyllä tyytyväisiä Haapajoen koulun opettajiin ja henkilökuntaan, mutta emme tilanteeseen ja järjestelyihin, jotka tällä hetkellä ovat pakosta näin.”

Koulutilojen puutteessa on myös harrastustoiminta näivettyy. Mutta tällaisista asioista puhuminenhan on kyläpolitoikointia, joka on kiellettyä, kun kyseessä on kylä. ”On se kumma kun asioiden ajaminen maalle on kyläpolitikointia mutta samojen etujen ajaminen kaupungin alueelle ei sitä ole?! Kaupunkilaiset lapset tuntuvat olevan paljon tärkeämpiä kuin lapset täällä maalla. Ensin ei tehdä vuosikausiin mitään ja sairastutetaan lapset homekoulussa ja sitten tyrmistytetään eväämällä lähikoulu jonka suunnitelmat oli jo hyväksytty”, äiti kirjoittaa.

2 thoughts on “Kaupungissa ei saa kyläpolitikoida”

  1. Raahen koulutilanne on ongelmallinen muutenkin kun etelän osalta, Harakkamäellä ollaan jo vuosia käytetty Ry.n tiloja opiskeluun koulun ahtauden vuoksi, opetustoimi karsi nyt taksikyytejä säästöjen takia useilta kouluilta ja oppilailta eli koulumatkalle tulee pituutta nyt monessakin eri perheessä paljon paljon pidemmästi kuin mitä ideaali tilanne on. Ilmanlaadusta kärsiviä kouluja on koko kaupunki täynnä, salit ovat tukossa myös Pattasissa missä osa liikuntatunneista istutaan luokassa jos pakkanen iskee koska kaikki eivät mahdu käyttämään salia, Pattijoen uusilta alueilta ei mene edes pyöräteitä Antinkankaalle jonne pienten koululaisten pitäisi kulkea koska Pattasiin ei mahdu jne. Ikävää että Piehingin tilanne on mikä on eikä se pätkääkään Piehinkiläisiä lämmitä että muuallakaan ei kaikki suju mutta LAAJEMPAA käsittelyä kaipaisi monikin asia Raahen kouluverkostossa. Kun rahaa on mitä on niin pitäisi jotenkin taata kaikille edes siedettävät olot jos ei täyteen kymppiin lompakon takia voida päästä.

  2. Kiitos kommentista! Täytyy tutustua siihen opetuslautakunnan päättämään tilasuunnitelmaan ja asian historiaan, että saa laajemman kuvan kouluverkon ongelmista. Mielenkiintoista olisi tietää, millaiset minimikriteerit opetusjärjestelyille asetetaan tällaisissa poikkeustapauksissa, jotka vaikuttavat olevan Raahessa sääntönä.

    Kaupunginhallitukselle on muuten tehty oikaisuvaatimus tilasuunnitelmapäätöksestä juurikin Piehingin koulun osalta. Toivottavasti asiaan otetaan tänään kh:n kokouksessa kantaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.