Punavihreydessä on kuulemma kaksi sanaa

Raahen työväentalolla keskusteltiin tänään Vasemmistoliiton valmisteilla olevasta Punavihreä hyvinvointivaltio -asiakirjasta. Sen pitäisi kesäkuun puoluekokouksen jälkeen kertoa puolueen visio tulevaisuuden ihanneyhteiskunnasta.

Piirin toiminnanjohtaja sai varmaan poimittua keskustelusta asioita, joita asiakirjaan pitäisi saada. Ainakin turvallisuuspolitiikka, epätasa-arvoistava sukupuolijärjestelmä, kapitalismin kritiikki ja kansainvälinen ay-toiminta tulivat esille.

Aluksi sanailtiin pitkään punavihreydestä. Vanhempien keskustelijoiden mielestä punaisuutta pitää korostaa ja vihreät humputukset unohtaa – ”vihreitä arvoja tietysti pitää arvostaa mutta…” En usko, että laajemmassa ilmiössä kyse on vain sukupolvien välisestä kuilusta, mutta tässä tilaisuudessa eri-ikäiset ihmiset puhuivat aika selvästi eri kieltä. Minulle punavihreydessä on vain yksi sana, jotkut toiset kuulevat siinä kaksi huonosti yhteensopivaa.

Täytyy toivottaa asiakirjaa valmistelevalle ryhmälle onnea, jotta saavat aikaiseksi jotain muuta kuin tasapaksua kompromissia. Puolueelta täytyy toivoa rohkeutta kyseenalaistaa kapitalistisen talouden ”realiteetit” ja rakenteet, jotka asettavat työpaikat ja ympäristön vastakkain. Työn ja työpaikkojen (työnantajien) armoille heittäytyminen vain vahvistaa ihmistä ja luontoa riistävää systeemiä.

Aika paljon puhuimme valinnanvapaudesta. En usko kuluttajan valintoihin poliittisena painostuskeinona sen enempää kuin markkinoiden viisauteenkaan. Kun on kyse luonnon kantokyvystä ja luonnonvarojen riittävyydestä, valinnanvapaus ei ole itseisarvo. Suuri yhteinen herääminenkin tapahtuu todennäköisesti vasta suurten katastrofien jälkeen, jos on tapahtuakseen.

Mitä visioon sitten kirjataankin, ei sen saavuttaminen ole mahdollista ilman suuria muutoksia. Suuret maat ja suuret yhtiöt mukaan suuriin muutoksiin. Punavihreän hyvinvointivaltion visio tarvitaan, jotta muutoksen laajuus tajuttaisiin. Toiset ajattelevat, ettei Suomen kaltaisten pikkutekijöiden kannata yrittää, kun muutkaan eivät. Minun mielestä niiden pitää näyttää esimerkkiä, jotka osaavat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.