Äärioikeiston puukkoiskut toimivat

Jyväskylässä eilen pidettyyn Äärioikeisto Suomessa -kirjan esittelytilaisuuteen pyrki sisään myös teräasein varustautuneita kiinnostuneita. Hyvän kuvauksen puukotukseen johtaneista tapahtumista voi lukea vaikka Hedelmistä.

Suurin osa tovereista – muun muassa työkaverini ja kämppikseni – säästyi vammoilta tehtävänsä hoitaneiden järjestyksenpitäjien ansiosta. Tapaus varmasti vahvistaa päättäväisyyttä olla taipumatta poliittisen terrorin ja uhkailun edessä. Eilen jo alkoi uusien fasismin- ja rasisminvastaisten tapahtumien suunnittelu eri puolella maata.

Samalla äärioikeiston iskut kuitenkin myös toimivat. Iskujen saama julkisuus ja niiden synnyttämä keskustelu vetää kohteeksi joutuvaa vasemmistoa samaan hörhömarginaaliin iskijöiden kanssa. Äärioikeiston ajatellaan häiriköivän äärivasemmistoa, joka etuliitteineen on varmasti jotain pahaa ja vaarallista. Lopulta ”ääriryhmät ottavat yhteen” tai hyökkäys muuttuu joukkotappeluksi.

Kai ihminen hakee vaistomaisesti tasapainoa ajatuksiinsa. Äärivasemmiston nimeäminen äärioikeiston vastapainoksi tuntuu varmaankin objektiivisuudelta. Ihan sama osaako määritellä, mitä ääriryhmällä tarkoittaa, ja millaisia esimerkkejä on tarjota sen extremistisestä toiminnasta. Natsit ovat onnistuneet asettamaan keskustelun säännöt, kun niinkin hieno aateperhe kuin anarkismi rinnastetaan ihmisvihamieliseen natsismiin.

Pahimmillaan vasemmisto edesauttaa tätä ääriryhmäksi marginalisointia itse. Vihollinen on hyvä tuntea ja siellä on varmasti rakentavaakin keskusteluseuraa, mutta Hommaforumilta jaettujen linkkien ja kuvakaappausten määrä ei ole missään suhteessa niiden poliittiseen painoarvoon. Vaarana on, että – oma ja/tai muiden – kuva poliittisesta päävastustajastamme hämärtyy. Itse haluan nähdä vasemmiston, joka kamppailee väsymättä ensisijaisesti talousliberaalia oikeistoa ja riistäviä rakenteita vastaan eikä jää nahistelemaan sinänsä vaarallisten natsilarppaajien kanssa.

Ettei kenenkään tarvitse ymmärtää väärin, äärioikeiston kuvaaminen on tärkeää. Äärioikeisto Suomessa -kirja on tarpeellinen esitys ääriryhmien toiminnasta ja vaikutuksesta suomalaisessa oikeistopolitiikassa. Myös paikallista katutason antifasismia tarvitaan, kun keskustelutilaisuuksien järjestäminen aiheuttaa väkivallan uhan. Huoleni kohdistuu siihen, millaisen arvon annamme nettitrolleille ja pahantahtoisille kommenteille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.