Ryhmäpuheenvuoro Piehingin koulun uudisrakentamisesta

Vasemmistoliiton ryhmäpuheenvuoro 25.3. asiakohdasta 5, Piehingin koulun uudisrakentaminen

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut ja muut läsnäolijat

Valtuusto otti Piehingin koulun rakentamisen investointiohjelmaan marraskuussa 2011. Hankesuunnitelma hyväksyttiin valtuustossa viime vuoden kesäkuussa ja urakka kilpailutettiin syys-lokakuussa. Mutta tässä sitä taas ollaan: päättämässä Piehingin koulun rakentamisesta. Pohjaesitys on jopa lykkäämässä päätöstä.

Vasemmistoliitto on painottanut koko prosessin ajan, ettei Piehingin koulu ole vain koulu- tai kouluverkkoasia. Lapset ja aikuiset käyttävät koulua myös kirjastona, kerhotilana ja liikuntaharrastusten paikkana. Toteuttamalla rakentamissuunnitelmat kaupunginvaltuusto tunnustaa, että Raahen kylillä ja kaupunginosilla on erilaisia tarpeita, joihin vastataan erilaisilla ratkaisuilla. Samalla otamme kantaa elinvoimaisten asuinalueiden puolesta.

Vaikka koulun rakentaminen on koko kylän etu, tärkeimpänä huomioinemme lapsen edun. Lasten hyväksi tehtävät investoinnit ovat todellisia tuottavia investointeja, sillä ne säteilevät hyvinvointia vuosien ja vuosikymmenten päähän. On surullista, että Piehingin koulun rakentamisesta on tullut arvovaltakysymys samaan aikaan, kun Raahe tarvitsee kipeästi työtä ja kasvua. Julkinen velka on erottamaton osa nykyistä talousjärjestelmää eikä se Raahenlaan mittasuhteissa saa estää kaupunkia luomasta rakennusinvestoinneillaan työtä ja hyvinvointia. Piehinki on osallistunut taloustalkoisiin jo kultakaivoksen kuravesien sekä tuulivoimaloiden muodossa. Kunnanrajan toiselle puolelle ollaan rakentamassa myös ydinvoimalaa. Meidän tehtävänämme on turvata kyläläisten tarvitsemat palvelut.

Nyt käsillä oleva päätös on hullunkurinen. Paikalla on luottamushenkilöitä, jotka ovat olleet valitsemassa Piehingin koululle rakentajaa, mutta nyt asiaa käsitellään kuin oltaisiin alkupisteessä. Esityslistalla ei ole sanaakaan valtuuston joulukuisesta päätöksestä jäädyttää rakennushanke, kunnes markkinatuomioistuin on käsitellyt urakoitsijan kilpailuttamisesta tehdyn valituksen. Markkinatuomioistuimen vapauttava päätös tuli odotettua nopeammin, mutta silti – tai ehkä juuri siksi – asiaan on sotkettu kouluverkkoselvitys, jolla jälleen halutaan lykätä Piehingin koulun rakentamista. Kaupunginhallitus voi tilata selvityksiä asioista, joihin kaupungin työntekijöiden ja luottamushenkilöiden osaaminen ei riitä. Kaupunginvaltuusto toteuttakoon puolestaan nyt joulukuun kokouksen pöytäkirjaan kirjatun päätöksensä: ”valtuusto käsittelee Piehingin koulun remonttiasian uudelleen”.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä esittää, että kaupunginvaltuusto hyväksyy teknisen lautakunnan esityksen mukaan hankkeen ”8120 Piehingin koulu” käynnistämisen ja myöntää määrärahan 350 000 euroa vuoden 2014 talousarvion investointiosaan sekä oikeuttaa teknisen palvelukeskuksen käymään ehdolliset sopimusneuvottelut urakoitsijoiden kanssa ja allekirjoittamaan urakkasopimukset, kun kaupunginvaltuuston päätös on saanut lainvoiman.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.