Puhumalla puoluevaltuustoon

Minut valittiin tänään Vasemmistoliiton puoluevaltuustoon Pohjois-Pohjanmaan piirin edustajien joukkoon. Ehdokkaita oli vajaa parikymmentä ja paikkoja vain kuusi, jotka lisäksi jakaantuvat sukupuolen mukaan; kolme miestä ja kolme naista. Sain sen kolmannen miespaikan. Aika hyvin, kun olen puolueen jäsen ollut vain kaksi vuotta enkä piiritasolla mitenkään aktiivinen.

Kävin esittäytymässä piirikokousväelle, josta itse tunsin vain kourallisen kokoustajia. Henkilöhistorian jälkeen viittasin aiemmassa puheenvuorossa mainittuihin jakolinjoihin, joita vasemmistossa perinteisesti on riittänyt. Minusta ne on vain tunnustettava, tehtävä näkyväksi ja hyväksyttävä, jotta jakaantuminen ei lamauta puolueen toimintaa. Laajan liikkeen kriittisyys täytyy kääntää eduksi, sillä eroonhan siitä ei pääse. Kehuskelin, kuinka Vasemmistonuorissa on tehty hyvää työtä tasa-arvoisen toimintakulttuurin luomiseksi ja tehdään yhä.

Mainitsin myös, että vaikka nuorten vähäistä määrää puoluetoiminnassa usein surkutellaan, vasemmistonuorten näkökulmasta puolue on muuttunut siihen suuntaan, johon nuorisoliitto on halunnutkin. Esimerkiksi vihreää politiikkaa ollaan ottamassa koko ajan vahvemmin haltuun eikä se ole enää sen yhden kapitalistisen puolueen monopoli.

Puoluevaltuustoon kerroin tuovani nuorten ja melkein-kriisikuntalaisten näkökulmaa. Lisäksi tämä vaalikausi hallituksessa on osoittanut, että puolueella on vakavia viestinnällisiä ongelmia, joihin haluaisin omalla toiminnallani antaa panokseni. Tätä en kokouksessa enää eritellyt, mutta puolueen tulee pystyä rehellisesti analysoimaan ja myöntämään, mitkä ratkaisut ovat poliittisia voittoja ja mitkä hallitusyhteistyön vuoksi tehtyjä myönnytyksiä. Nyt tämä viestintä on jäänyt tekemättä.

Puheeni ratkaisi oman valtuustopaikkani. Oululainen Mikko Raudaskoski sai nimittäin yhtä paljon ääniä mutta luopui paikasta minun edukseni. Kuulemma puheeni vakuutti vanhan konkarin. Tyylikäs ilmiö toistui myös viimeisen varajäsenen kohdalla, sillä vanhempi herrasmies antoi paikan samoissa äänissä olleelle Jari-Pekka Kanniaiselle. Hatunnosto vanhemmille tovereille!

Saimme Raaheen kaksi puoluevaltuutettua, kun Katja Hänninenkin valittiin. Valtuuston johtoon piirikokous esittää oululaista Hanna Sarkkista, joka toimii nyt Vasemmistonuorten varapuheenjohtajana. Muuta jäsenet ovat Tarmo Raatikainen Kuusamosta, Mikko Viitanen Oulusta ja Helvi Järvenpää Haapavedeltä. Varaedustajiksi valittiin Raudaskosken ja Kanniaisen lisäksi oululaiset Juha Haapala, Karita Alanko, Liisa Koskela ja Lahja Hanhela.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.