Ryhmäpuheenvuoro Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän budjettiylityksistä

Vasemmistoliiton ryhmäpuheenvuoro 27.5.2013 asiakohdasta 5, Hyvinvointikuntayhtymän vuoden 2012 talousarvion ylitykset, vuoden 2013 talousarvion toteuttaminen ja sopeuttamistoimenpiteet sekä kehittämissuunnitelman laatimistilanne

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut ja muut läsnäolijat

Hyvinvointikuntayhtymän talousarvioylitykset eivät tule yllätyksenä. Ne ovat seurausta epärealistisesti laaditusta budjetista, johon vaikuttavat omistajakuntien säästöpaineet sekä niiden ristiriitaiset intressit.

Voidaan toisaalta myös kysyä, tehdäänkö kuntayhtymässä juuri oikeita säästötoimenpiteitä. Jos vertaa Raahen kaupungin ja hyvinvointikuntayhtymän säästösuunnitelmia, kaupungin henkilöstösuunnitelmassa vähennykset kohdistuvat selvästi enemmän hallintoon kuin kuntayhtymässä. Ja vaikka palvelujen ostoissa ei budjettiylityksiä tälle vuodelle vielä olekaan, ostopalvelut muodostavat kuluista niin suuren osan, että niiden kriittisen tarkastelun tulee olla säästötoimissa mukana. Lisäksi pidemmälle katsottuna ennaltaehkäisevään toimintaan panostaminen sosiaali- ja terveydenhuollossa on parasta kulujen ehkäisemistä.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä muistuttaa, että sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämiseksi on muitakin malleja kuin kuntayhtymä. Kannatettavimpia ovat mallit, joissa valta ja vastuu päätöksenteosta on mahdollisimman vahvasti vaaleilla valituilla luottamushenkilöillä. Raahen seudulla kuntayhtymää paremmin tämä toteutuisi isäntäkuntamallissa. Demaritoverit ovatkin tehneet kaupunginvaltuustossa aloitteen kuntayhtymän purkamisesta ja palvelujen järjestämisestä isäntäkuntamallilla. Tämän aloitteen toivoisi tulevan pian valtuuston käsiteltäväksi.

Tiivistettynä: Vasemmistoliiton valtuustoryhmä haluaa, että hyvinvointikuntayhtymän talous tasapainotetaan lopettamalla tietoinen alibudjetointi ja etsimällä säästökohteita hallinnosta ja ostopalveluista. Tämä vaatii Raahen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisen ja demokraattisen ohjauksen kriittistä tarkastelua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.