Ryhmäpuheenvuoro Kopsan tuulivoimapuiston osayleiskaavasta

Vasemmistoliiton ryhmäpuheenvuoro 24.6.2013, asiakohdassa 16, Kopsan tuulivoimapuiston 2. vaiheen osayleiskaavaa

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut ja muut läsnäolijat

Tuulivoimaloiden sijoittelua ohjaava lainsäädäntö ei ole pysynyt kehityksen tahdissa, joten joudumme edelläkävijöinä ratkomaan ongelmia itseksemme. Tuulivoimapuistojen kaavoitusprosessit ovat niin sanotusti testausvaiheessa. Kaavoittajien ja päättäjien tulee pitää kuitenkin huolta siitä, ettei testi muutu ihmiskokeeksi. Välkkyminen, melu ja ympäristölle koituvat haitat tulee ottaa tosissaan, ja kaupunkilaisten mielipiteitä tulee kuunnella.

Testausvaihe kestää niin kauan, että voimalat saadaan toimintaan ja niiden vaikutuksista kokemuksia. Jos haitat kasvavat hyvästä suunnittelusta huolimatta odotettua suuremmiksi, voimaloista pääsee myös eroon. Esimerkiksi Inkoon Barösundiin vuonna 2005 rakennetuista kolmesta tuulivoimalasta viimeinenkin päätettiin viime viikolla sulkea meluhaittojen vuoksi.

Kopsan tuulivoimapuiston 2. vaiheen osayleiskaavan lausunnoista ja niihin annetuista vastauksista huomataan, että asukkaita on kuunneltu. Voimalat ovat riittävän etäällä asutuksesta ja niiden sijoittelussa on kiinnitetty huomiota niin varjoihin kuin välkkymiseen. Vasemmistoliiton valtuustoryhmä kannattaa Kopsan tuulivoimapuiston 2. vaiheen osayleiskaavan hyväksymistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.