Bonukset on rahaa – mutta vain pankinjohtajille

Raahen Seudun Osuuspankki on yksi niistä noin 200 osuuspankista, jotka omistavat OP-Pohjola-keskusosuuskunnan. Pankit muodostavat keskusosuuskunnan ja sen tytär- ja lähiyhteisöjen kanssa OP-Pohjola-ryhmän, joka kehuu olevansa Suomen johtava finanssiryhmä Suomessa. Sillä on kuulemma neljä miljoonaa asiakasta ja reilu 530 toimipaikkaa, pankki- ja vakuutustoiminnassa siis.

Osuuspankki jakaa tuottonsa omistajilleen. Rahana niitä ei kuitenkaan saa vaan bonuksina, jotka voi käyttää palvelumaksuihin ja palveluiden ostoon. Osuuspankkikeskuksessa työskennellyt varatuomari Johannes Hirvaskoski totesi pari vuotta sitten Suomen Kuvalehdessä, ettei tämä ole ainakaan asiakkaan etu:

”Osuustoiminnallinen ylijäämän palautus on aina verovapaata tuloa. Mahdollisuutta verovapauteen ei siis ryhmässä käytetä, vaan asiakkaille tarjotaan mieluummin sopimuksellisia kanta-asiakasetuuksia. Bonusohjelmalla viis veisataan osuustoiminnan periaatteista taikka jäsenten edusta. Sen sijaan ohjelmalla tavoitellaan ryhmälle markkinoiden ykköstilaa kaikissa finanssipalveluissa.”

OP-Pohjolan johtajat saavat bonuksensa eli tulospalkkionsa rahana. Helsingin Sanomat kertoi maaliskuussa pääjohtaja Reijo Karhisen vuosipalkaksi 930 000 euroa, johon sisältyvän tulospalkkion osuutta ei paljasteta. Juttu käsitteli Euroopan parlamentin hyväksymiä pankkiirien palkitsemissääntöjä, joiden mukaan pankkiirien tulospalkkiot eivät saa ylittää henkilön kiinteää vuosipalkkaa. OP-Pohjolassa säännöt leikkaavat kuulemma pääjohtajan ja kahden muun bonuksia.

Tämä Karhinen tuli tutuksi viime syksynä, kun hän mainitsi suunnitteilla olleen rahoitusmarkkinaveron voivan ajaa pankkiryhmän pois Suomesta. Tulee tietysti mieleen, että noinkohan asiakasomistajat päättäisivät myydä pankin ulkomaille. Ja toisena tulee mieleen, että kysyttäisiinköhän heiltä.

Raahen Seudun Osuuspankin edustajistoehdokkaille jaetussa tehtävälistassa (.pdf) ei mainita, että edustajistolla olisi sanavaltaa keskusosuuskunnan tai OP-Pohjola-ryhmän toimintaan. 14 tehtävästä kuusi on varsinaisia päätöksentekotehtäviä, muut enemmän ja vähemmän pankin mainostamista ja asiakassuhteisen hoitoa. Viimeinen kohta on noloin: Auttaa nykyisiä ja mahdollisia uusia jäseniä oivaltamaan sen, mitä jäsenet, muut sidosryhmät ja toimialue menetteisivät, jos osuuspankkia ja OP-Pohjola-ryhmää ei olisi.

Miksi sitten haluan tällaiseen touhuun mukaan? Lähinnä itsekkäistä syistä: ymmärtääkseni touhua paremmin ja kirjoittaakseni siitä tällaisia blogauksia. Pankkihommien ymmärtämisestä tuskin on haittaa muussakaan politiikassa, kunhan ei lähde liikaa tuohon oivaltamisen auttamiseen mukaan.

(Ja sitten se mainos, johon koko kirjoitus tähtäsi: Jos olet Raahen Seudun Osuuspankin omistajajäsen, voit äänestää minua pankin edustajistoon 17.11. mennessä. Äänestäminen käy helpoiten netissä. Äänestysnumeroni on 12.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.