Puheenvuoro viestintää ja osallistamista koskevista aloitteista

Puheenvuoro 9.12., asiakohta 28, Kuntalaisille tiedottaminen sekä kuntalaisten vaikutusmahdollisuuksien parantaminen / Hanna-Leena Mattilan valtuustoaloite ja Aimo Karppisen valtuustoaloite 29.4.2013, Jarmo Myllymäen valtuustoaloite 30.1.2012, Viljo Lehmuskedon valtuustoaloite 24.6.2013 (.pdf)

En ole näitä aloitteita tehnyt, mutta eihän tämä vastaus täysin tyydytä. Nettisivu-uudistus tuli tarpeeseen, mutta ymmärretäänpä sitä Raahen kaupungilla tai ei, nykyaikainen netinkäyttö perustuu sosiaalisen median ja organisaatioiden www-sivujen yhteiskäyttöön.

On surullista, että nykyaikaisessa kaupungissa Facebook-sivun käyttöönottoa täytyy edistää valtuustoaloitteilla. Vielä surullisempaa on, etteivät ne meinaa mennä läpi. Aloitevastauksessa väitetään, ettei kaupungilla ole resursseja Facebook-sivun ylläpitoon. Väite perustuu joko väärään käsitykseen Facebook-sivun ylläpitämisestä tai siihen, että kaupungin viestinnässä tehdään vääriä asioita. Itse ylläpidän pienenä osana päivätyötäni ja harrastuksiani noin kymmentä päivittäin tai lähes päivittäin päivittyvää Facebook-sivua. Käytetyimpänä sosiaalisen median palveluna Facebook voi olla merkittävä tekijä kävijävirran ohjaamisessa kaupungin nettisivuille, ihmisten aidossa osallistamisessa ja periaatteellisemmalla tasolla muuttamassa palvelu- ja viestintäkulttuuria asukaslähtöisemmäksi.

Vaikka puhun usein netin ja sähköisten palvelujen puolesta, pidin näissä aloitteissa hyvänä myös ajatusta kaupungin painetun kuntatiedotteen käyttöönotosta. Sen ohittaminen vanhanaikaisena on yhtä näköalatonta kuin Facebook-ylläpitoresurssin puuttuminen.

Jotkin näissä aloitteissa mainitut asiat toki ovat menossa eteenpäin, vaikka niihin ei tässä vastauksessa mainitakaan. Esimerkiksi kuntalaisten osallistumista vahvistava lähidemokratiamalli näyttää etenevän strategiatyön mukana. Valtuuston kokousten välittäminen nettiin lienee myös etenemässä jollain tavalla, vaikka yksinkertaisesta asiasta onkin tullut monimutkainen ja kallis. Jälleen viittaan päivätyöhöni, jossa 30 euron investoinnilla pystytään välittämään paikallisia yleisötilaisuuksia koko internetiä käyttävälle maailmalle. Tämä tietysti vaatii myös henkilöresursseja, mikä saattaa olla Raahen kaupungin kompastuskivi viestinnän kehittämisessä.

Esitän, – varsinkin, jos aloitteiden tekijät ovat kanssani yhtään samaa mieltä – että aloitteet palautetaan valmisteluun ja painetun kuntatiedotteen, Facebook-sivun ja muiden aloitteissa ehdotettujen viestintäkeinojen mahdollisuuksia selvitetään kattavasti ja asiantuntevasti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.