Kouluverkko vaatii kestäviä ratkaisuja

Tarjosimme Juho Matinlaurin kanssa alla olevaa mielipidekirjoitusta Raahen Seutuun, mutta sitä ei ole ainakaan vielä julkaistu. Kouluverkko on koulutilasuunnitelman nimellä tänään valtuuston käsiteltävänä.

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle uutta koulutilasuunnitelmaa, joka on jonkin verran muuttunut opetuslautakunnan esityksen jälkeen. Merkittävimmät muutokset koskevat Jokelan ja Merikadun kouluja.

Merikadun koulun siirtyminen pääosin lukion tiloihin kuulostaa keskeneräiseltä idealta, joka vaatii lisäselvityksiä. Raahen lukion entisen rehtorin Reino Rantasen kirjoitus (RS 16.4) antaa käsittää, että sopiva käyttäjämäärä tiloille on noin 500 opiskelijaa.

Raahen Seudun päätoimittajan Sanna Keskisen kommentti (RS 11.4.) tiivisti ajatuksen: ”Ryhmäkoot kasvavat ja ahdastakin ehkä tulee, mutta hätä ei lue lakia.” Säästöjä siis saataisiin, mutta niiden maksajiksi päätyisivät oppilaat ja opiskelijat.

Jokelan kouluun esitetään ratkaisua jo kolmatta kertaa. Uusimman esityksen mukaan koulussa jatkaisivat ensi syksynä kaikki esikoululaisista viidesluokkalaisiin. Lisätiloja kaupunki ei kuitenkaan halua rakentaa, joten esitys ei tuo varmuutta lähikoulun säilymisestä.

Päätöksentekoprosessi eteni väärin päin: ensin tehtiin esitykset, sitten vasta kuuleminen. Esitysten eläminen on ymmärrettävää uuden tiedon ja vaihtoehtojen kartoituksen myötä. Vaihtoehtoja ja kaupunkilaisten näkemyksiä olisi kuitenkin ollut syytä kartoittaa tarkemmin jo heti hintavan konsulttiselvityksen jälkeen. Lähidemokratian vahvistamista selvästi tarvitaan. Tämä on opiksi niin valmistelijoille kuin meille opetuslautakunnan jäsenille.

Kokonaisuutena opetuslautakunnan sorvaama koulutilasuunnitelma lähti ajatuksesta, että tarvitaan kestäviä ratkaisuja. Kaupunginvaltuuston on syytä arvioida maanantaina Merikadun ja Jokelan kohtalo samalla periaatteella.

Juho Matinlauri (vas)
opetuslautakunnan jäsen

Niko Peltokangas (vas)
opetuslautakunnan varapuheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.