Ryhmäpuheenvuoro koulutilasuunnitelmasta

Vasemmistoliiton ryhmäpuheenvuoro Raahen kaupunginvaltuustossa 28.4.2014 – Asia 8: Koulutilasuunnitelma

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut ja muut kuulijat

Koulutilasuunnitelma on tullut tärkeään pisteeseen, jossa päätämme sen suuntaviivoista useiksi vuosiksi eteenpäin. Sitoutuessamme käsillä olevaan suunnitelmaan otamme kantaa nykyisten lähikoulujen säilyttämisen puolesta. Itsestäänselvä tarkoitus on turvata terveelliset ja tarkoitukseen sopivat koulutilat kaikille lapsille. Tarkasteluun täytyy myös sisällyttää koulujen rooli kyläkeskuksina ja lähiliikuntapaikkoina.

Reilu kuukausi sitten tehdyn opetuslautakunnan yksimielisen päätöksen jälkeen on tuotettu lisää tietoa päätöksen tueksi. Jokelan koulun vanhemmat ovat saaneet mielipiteensä kuuluviin ja esitetty ratkaisu tyydyttää ilmeisesti heitä. Lisäksi on nostettu tarkasteluun Merikadun koulun vaihtoehtoisia ratkaisuja. Kuntalaispalaute puhuu myös sen puolesta, että koulutilasuunnitelman ensimmäisessä vaiheessa lakkautettu Piehingin koulu sekä Vihannissa aikanaan lakkautettu Alpuan koulu pidetään mukana suunnittelussa.

Koulutilasuunnitelman taustaksi hankittiin hintava konsulttiselvitys, jonka jälkeen kouluverkon hahmottelu on jatkunut viranhaltijoiden voimin. Ratkaisujen kustannuksiin ei tänään juuri oteta kantaa vaan tosiasiallinen kouluverkon muodostuminen on nyt tehtävän poliittisen päätöksen jälkeenkin investointipäätösten ja tilojen vuokraamisen päässä. Kuntalaisten luottamus päätöksentekoa kohtaan edellyttää meiltä kaikilta sitoutumista tänään syntyvään päätökseen.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä pitää esitystä koulutilasuunnitelmaksi pääosin kannatettavana ja esittää sitä parannettavaksi yhdellä lisäyksellä: Piehingin koulu palautetaan omana yksikkönään koulutilasuunnitelmaan. Alpuan koulu otetaan myös tarkasteluun, jossa selvitetään lasten lukumäärä sekä koulutilan kunto ja kuljetuskustannukset.

Piehingin koulun osalta ryhmä kunnioittaa Raahen ja Vihannin yhdistysmissopimuksen kirjauksia palveluverkon säilyttämisestä ja kehittämisestä. Koulun puuttuminen näkyy myös käytännössä esimerkiksi siten, että piehinkiläisiä esikoululaisia on alettu ohjata kauemmas esikouluun Haapajoen koulun tilanpuutteen vuoksi. Myös Alpuan koulun toimintamahdollisuuksien selvittäminen sopii tämän suunnitelman kyläkouluja tukevaan linjaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.