Nyt Palestiina-solidaarisuuden toiseen vaiheeseen!

Solidaarisuustyö palestiinalaisten puolesta on jatkunut vuosikymmeniä, joten seuraava askel ei ole mikään kakkosvaihe. Otsikko viittaa kuitenkin tänä vuonna erityisesti Gazan verilöylyn myötä Suomessa ja maailmalla aktivoituneeseen liikehdintään. Rauhanmarssit päättyivät rauhaan, mutta työ ei ole tehty.

Palestiinan miehityksen ja Israelin apartheid-politiikan loppumista ajava kansainvälinen boikottiliike BDS kutsuu palestiinalaisten tukijoita jatkamaan taistelua Gazan sodassa tehtyjen sotarikosten selvittämiseksi ja sotarikollisten tuomitsemiseksi. Myös palestiinalainen islamistijärjestö Hamas on suostuvainen sotarikostuomioistuimeen.

Rauhanvaatimusten pitäisikin nyt vaihtua vaatimuksiin sotarikosten selvittämisestä. Näin sanoi syyskuussa eduskunnassa vieraillut Israelin parlamentin palestiinalainen jäsen Jamal Zahalka. Solidaarisuus ja Gazan jälleenrakentaminen jatkuvat, mutta sotarikoksiin puuttuminen voisi ehkäistä väkivaltaa – olisihan se konkreettinen osoitus yleisen mielipiteen kääntymisestä miehitetyn Palestiinan puolelle.

Ruotsin uuden hallituksen aikomus tunnustaa Palestiinan valtio nosti palestiinalaisalueiden juridisen aseman jälleen keskusteluun. Tunnustaminen lisää osaltaan Israelin painetta lopettaa laiton miehityksensä, mutta Euroopan mailla on myös muita kuin symbolisia keinoja painostamiseen. Kahden valtion ratkaisukaan ei ole ensisijainen vaan palestiinalaisten kansalaisoikeuksien toteuttaminen missä tahansa mallissa on tärkeintä.

Electronic Intifada -sivusto luettelee tapoja, joilla Euroopan maat voivat jatkaa Israelin painostamista valtioratkaisuun puuttumatta:

  • kampajointi Gazan saarron lopettamiseksi
  • asekaupan ja sotilasyhteistyön lopettaminen
  • tuen vieminen Israelin laittomilta siirtokunnilta muun muassa kieltämällä niissä valmistettujen tuotteiden tuonti ja lopettamalla tutkimustuki
  • sotarikosten selvittämisen tukeminen pidättämällä Eurooppaan tulevat sotarikoksista epäillyt
  • EU:n ja Israelin assosiaatiosopimuksen jäädyttämisen vaatiminen

Saisivatko nämä vaatimukset suomalaiset jälleen kaduille kuten Gazan pommitukset saivat?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.