Ryhmäpuheenvuoro tuulivoimakylien kuntalaisaloitteesta

Vasemmistoliiton ryhmäpuheenvuoro 27.10.2014 asiakohtiin 4–6, mm. Kuntalaisaloite: Valtuustokäsittelyyn tähtäävä aloite: Kaupungin tulee toimia aktiivisesti tuulivoimakylien asukkaiden edunvalvojana

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut ja muut läsnäolijat

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä kannattaa tuulivoimakylien asukkaiden kuntalaisaloitteen vaatimusten toteuttamista. Erityisesti kahden kilometrin suoja-alue vakituisen asutuksen ympärille on päätös, jolla poliittiset päättäjät voivat taata kohtuullisen asumisen rauhan kuntalaisille ja työrauhan myös tuulivoiman rakentajille.

Kuntalaisaloite – varsinkin valtuustokäsittelyyn tähtäävä aloite – on vähän käytetty kuntalaisosallistumisen muoto. Kiitos niille 1126 raahelaiselle, jotka toivat huolensa aktiivisesti aloitteen välityksellä valtuutettujen käsittelyyn! Valtakunnallisella tasolla kansalaisaloite hakee muotoaan ja paikkaansa, mutta myös paikallisesti aloitteiden käsittelyssä näyttää olevan parantamista. Kuntalaisaloite tuulivoimakylien asukkaiden edunvalvonnasta käsitellään lakisääteisen kuuden kuukauden määräajan umpeuduttua, mitä päätösesityksessämme aivan oikein pahoitellaan. Laajaan aloitteeseen on vastattu vain kaavoituksen osalta ja vastauksessa aloitteen tekijöiden huoliin suhtaudutaan puolustelevasti, ei kehittävästi. Tänään aloite käsitellään sentään ennen kaavaehdotuksia, joihin sillä voi olla suoraa vaikutusta.

Jatkossa kuntalaisaloitteesta on kansalaisaloitteen mallin mukaisesti syytä järjestää avoin kuulemistilaisuus, jossa niiden lähtökohdista ja tavoitteista voidaan käydä suoraa vuoropuhelua. Ryhmämme jättää tästä vielä tänään oman aloitteensa.

Olemme iloisia valtuustossa virinneestä kompromissihakuisuudesta. Myös tuulivoimarakentajien asenne on muuttunut yhteistyöhaluisemmaksi. Esillä olevassa ehdotuksessa kahden kilometrin suojaetäisyydestä voi poiketa vain kiinteistönomistajien suostumuksella.

Tuulivoimakylien asukkaat tekevät kompromisseja luopuessaan virkistysalueista ja vaarantaessaan maaseudun rauhan, jossa ovat halunneet elää. Siksi heille on varattava mahdollisuus vastustaa sitovasti voimaloiden rakentamista. Jatkossa täytyy muistaa myös kylien kehittäminen, etteivät asukkaat jää kompromisseissa pelkkään antajan osaan.

Näillä sanoilla Vasemmistoliiton valtuustoryhmä kannattaa ryhmänjohtajien laatimaa lisäysesitystä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.