Avioliittolain vastustajat sumuttavat lapsen oikeuksilla

Eduskunta äänestää tasa-arvoisesta avioliittolaista ensi viikon perjantaina.* Kansanedustajille on sadellut pitkin kesää ja syksyä vetoomuksia lain puolesta ja sitä vastaan.

Vastustajien viestit perustuvat pitkälti yliluonnolliseen ilmoitukseen, perinteeseen, pelkoon moraalin rappiosta, heteroiden oikeuksien loukkaamiseen sekä viime aikoina erityisesti lasten oikeuksiin. Merkittävin muutos rekisteröidystä parisuhteesta tasa-arvoiseen avioliittoon olisi kaikkien parien yhtäläinen adoptio-oikeus.

Provosoiduin kirjoittamaan aiheesta luettuani tämän päivän Helsingin Sanomista mielipidekirjoituksen, jonka mukaan adoptio keskenään samaa sukupuolta oleville vanhemmille riistää lapsen oikeuden toiseen biologiseen vanhempaansa ja tämän sukuhaaraan. Samaa on toisteltu myös muissa mielipidekirjoituksissa.

Ajatushan on päätön ja varmaan hännätönkin. Adoptio joka tapauksessa ”riistää” lapsen muiden kuin biologisten vanhempiensa kasvatettavaksi. Kyseessä taitaakin olla tasa-arvon vastustajien tietoinen sumutus, sillä tällä argumentilla voisi (hyvin heikosti) perustella ainoastaan perheen sisäisen adoption vastustamista. Perheen sisäinen adoptio rekisteröidyissä parisuhteissa on ollut Suomessa mahdollista vuodesta 2009 lähtien.

Lapsen oikeuksien kannalta oleellista lienee se, onko vanhempien sukupuolilla väliä lapsen kasvattamisessa. Kolme psykologia kirjoitti aiheesta äskettäin: ”Saatavilla oleva tieto parhaiten tehdyistä tutkimuksista ei ole löytänyt lasten kehitysongelmia miesparienkaan perheissä. Ylipäätään sukupuolen rooli sinällään on hyvässä vanhemmuudessa vähäinen. Alan tuoreimmat tutkimukset ovat sisältäneet myös perheitä, joissa lapset ovat syntymästään saakka eläneet samaa sukupuolta olevien vanhempien kanssa.”

Ensimmäisenä linkkaamassani mielipidekirjoituksessa esitetään myös toinen vastustajien perusväite: homovanhempien esimerkki vahingoittaa lapsen seksuaalista kehitystä. Heistähän saattaa tulla vaikka heteroita, kuten heterovanhempien lapsista homoja.

Toinen paljon eduskuntaan lähetelty tasa-arvovastainen viesti on video homoliittojen vaikutuksesta Massachusettsissa. Dramaattinen video kertoo, että samasukupuolisten avioliitoissa ei ole kyse vain avioliitosta vaan siitä, että yhteiskunta suhtautuu niihin samalla tavoin kuin erisukupuolisten liittoihin. Tämä vaikuttaa luonnollisesti myös yhteiskunnan tekemään perhe- ja seksuaalikasvatukseen sekä siihen, että normista poikkeavien lasten ja aikuisten syrjinnästä tulee entistä tuomittavampaa.

Video ja monet muut lain vastustajien argumentit ovat oikeastaan parasta mainosta tasa-arvoiselle avioliittolaille, onhan niiden keskeinen viesti sama kuin lain puolustajilla: samaa sukupuolta olevien parien avioliitto normalisoi heteronormista poikkeavia sukupuolia, seksuaalisia suuntautumisia ja perheitä. Ja siitähän yhdenvertaisuudessa on kyse!

* Ensi viikolla äänestetään asiasta lakivaliokunnan mietinnön pohjalta. Valiokunta tullee esittämään aloitteen/lain hylkäämistä, joten lain kannattajien voittaessa asia lähetetään eduskunnan ”ylähuoneen” eli suuren valiokunnan valmisteltavaksi. Lopullisesti aloite/laki voidaan hyväksyä sen jälkeen, todennäköisesti siis kevätkaudella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.