Valtuuston nettilähetysten vaalikaranteenista ja tallentamisesta

Raahen Seutu kirjoittaa tänään valtuuston nettilähetysten ”vaalikaranteenista” tehdystä aloitteesta. (Aloite tehtiin syyskuun kokouksessa.) Pikaistuksissa tehty aloite ei ehkä olekaan allekirjoittajien mielestä hyvä asia, mutta herättääpähän keskustelua vaalipuheiden pitämisestä valtuustossa.

Parikin kaupunginhallituksen keskustalaisjäsentä miettii jutussa, onko nettilähetys liian kallista demokratiaa, kun ei sitä enää seuraakaan kuin kourallinen väkeä. Oma vastaukseni on, että pannaan ensin päätökset täytäntöön eli julkaistaan myös kokousten tallenteet netissä. Homma maksaa itsensä takaisin sillä.

Voisi ajatella, että siinä missä nettilähetykset houkuttelevat (jos edes houkuttelevat) valtuutettuja politikoimaan asian vierestä ja pitkään, tallenteiden julkaiseminen ja ensimmäinen Youtube-kiertoon lähtevä nolo video vähentävät kyllä houkutusta.

Lähetysten tallentamisesta päätti siis kaupunginhallitus kokouksessaan 19.5.2014 esittäessään sitä kaupunginvaltuustolle. Satuin olemaan kokouksessa paikalla pitämässä tästä asiasta huolen. Kaupunginvaltuusto hyväksyi esityksen 26.5. (.pdf). Jostain syystä hallituksen kokouksessa päätökseen lisättyä mainintaa tallennuksista ei kirjattu lisäyksenä valtuuston päätökseen, mutta kyllä se voimassaoleva päätös on.

Myös Oulussa on tehty aloite lähetysten katkaisemisesta, perusteina vaalipuheet ja niiden aiheuttama kokousten pitkittyminen ja kallistuminen. Kalevan uutisessa mainitaan, että katsojia on ollut keskimäärin 110 mutta yli puoli tuntia lähetystä on seurannut vain noin 5 katsojaa kokousta kohden. Mainitsematta jää, että 16.6.2014 pidetyn kokouksen katsotuin pätkä on kerännyt jo yli 18 000 katselijaa. Tai sitten nettilähetykset halutaan poikki juuri tällaisen ”suosion” välttämiseksi jatkossa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.