Asennemuutos ei tuo 400 000 työpaikkaa

Mielipidekirjoitus Raahen Seudussa 18.2.2015

Raahen Seudun päätoimittaja (RS 16.2.) oli saanut kaupunginjohtajan juhlaseminaarissa ajateltavaa: muun muassa talouslehden päätoimittaja ja valtioneuvoston pääpropagandisti olivat ilmeisesti syyttäneet Suomen talousongelmista ja työttömyydestä ihmisten huonoa asennetta.

Pääkirjoituksen mukaan ”tietyt työt eivät enää suomalaisille kelpaa, koska ne ovat raskaita, sotkuisia tai niissä täytyy herätä aikaisin. Voisimme päästä aika paljon eteenpäin, jos tämä asenteemme muuttuisi”. Ehkä puhujat tarkoittivat itseään, sillä työttömistä tällaista nirsoilua ei tunnista. Reiluja työehtoja hekin toki ovat usein vailla, kuten päätoimittajat ja viestintäjohtajat.

Vaikka vastaus kuulostaa liian yksinkertaiselta, työttömyys johtuu työpaikkojen puutteesta. Joulukuussa Suomessa oli Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan 330 000 työtöntä työnhakijaa, joista 99 000 oli ollut työnhakijana yli vuoden. Lisäksi lomautettuna tai työhallinnon toimenpiteissä on yli 100 000 ihmistä. Tilastokeskuksen marraskuisen tiedon mukaan avoimia työpaikkoja oli 20 500.

Pääkirjoituksessa epäillään, että työttömyys voi houkutella suomalaisia, jotka eivät arvosta työtään. On varmasti työtä, jota on vaikea arvostaa, jos siinä menestyminen vaatii piittaamattomuutta ympäristöstä tai lisää tarpeetonta kuluttamista. Työttömyys ei kuitenkaan houkuttele helposti. Irtisanoutumista seuraavan karenssin lisäksi maassamme on voimassa työn vastaanottovelvollisuus. Sitä on viimeaikaisilla päätöksillä myös laajennettu pidentämällä enimmäistyömatkaa.

Asennemuutosta tarvitaan poliitikoilta, jotta nämä uskaltaisivat elvyttää taloutta ja työllistää ihmisiä julkisilla investoinneilla, kun yksityiset investoinnit eivät ota käynnistyäkseen. Palkkaamisen helpottaminen palkkatuilla on myös suhteellisen edullinen parantaa työllisyyttä ja ihmisten hyvinvointia, kun suuri osa menoista tulee lisääntyvinä verotuottoina takaisin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.