Jos vaalikärkiin jäi virheitä, me korjaamme sen

karjet

Vasemmistoliiton puoluevaltuusto hyväksyi lauantaina puolueen kärkiteemat eduskuntavaaleihin. Vaaliohjelma päätettiin jo marraskuussa ja nyt hyväksytyn paperin painotettiin moneen kertaan olevan viestinnällinen kärkipaperi, joka ei vähennä muiden vaaliohjelman teemojen arvoa.

Kuten yleensä käy, vaalikärjet paranivat ja terävöityivät puoluevaltuuston käsittelyssä. Kehuttu vaalislogan Me korjaamme sen näytti retorista suuntaa, kun valiokunta työsti kärkiä esitysten pohjalta. Itsekin kävin iskulausetta kehumassa. Kokonaisuudessaan se taitaa kuulua Me korjaamme sen – hyvinvointivaltion jälleenrakentajat. Puheenvuoroni voi lukea täältä.

Kokouksessa keskusteltiin vaalikärkien suhteesta hallitusneuvotteluihin ja Vasemmistoliiton hallitusohjelmatavoitteisiin. Toisin kuin neljä vuotta sitten, nyt ei asetettu etukäteen ehtoja hallitukseen osallistumiselle. Vaalien jälkeen muotoillaan todennäköisesti entistä lyhyempi ja yleisempi strateginen hallitusohjelma, johon hallitukseen sitoutuvat puolueet kirjaavat vain neljä (tai jotain) strategista tavoitetta. Jos Vasemmistoliitto kuuluu näihin puolueisiin, puoluevaltuusto kokoontuu seuraavan kerran päättämään tämän paperin hyväksymisestä. Lopullisen hallitusohjelman kirjoittaminen alkaa vasta, kun hallituksen kokoonpano on selvillä. Siinä vaiheessa valtuusto keskustellee myös tavoitteista, joista ei voi tinkiä.

Puoluevaltuusto äänesti yhdestä sellaisesta kirjauksesta, jonka sanamuodot olisivat rajoittaneet puolueen neuvottelumahdollisuuksia hallitusta muodostettaessa. Minusta olisikin ollut hyvä, jos vaalikärkiin olisi kirjattu, ettemme osallistu leikkaushallitukseen.

Toinen harmittamaan jäänyt vaalikärki koski europolitiikkaa. Esitin siihen tällaista kirjausta: Suomi edistää Euroopan velkakriisin ratkaisua velkasovittelun ja velkojen uudelleenjärjestelyn kautta. Uudistetaan EU:n julkisen talouden sääntöjä ja Euroopan keskuspankin tehtäviä elvyttävän talouspolitiikan ja Euroopan laajuisen investointiohjelman edistämiseksi.

Mielestäni nämä uudistukset ovat edellytys sille, että saamme Suomessa tarvitsemamme liikkumavaran työllistävälle talouspolitiikalle. Vaalikärkiin EU-politiikan päätavoitteeksi määriteltiin kuitenkin veroparatiisien sulkeminen eikä esittämistäni asioista mainita mitään. Tämä on siksikin ongelmallista, että vaaliohjelmassa veroparatiiseja — sen enempää kuin mitään muutakaan — ei pidetä EU-politiikan päätavoitteena. Kärjissä mentiin siis vielä pidemmälle kuin vaaliohjelmassa ja hieman väärään suuntaan myös.

Mutta kuten sanottua, ohjelman jokainen kohta on yhä voimassa kärjistä riippumatta ja tavoitteiden lopullinen arvottaminen jätettiin vaalien ja hallitustunnustelujen jälkeiseen aikaan. Uskon, että ehdokkaat ympäri maan nostavat vaaleissa esiin juuri ne asiat, jotka politiikan suunnan muuttaminen vaatii.

Kuva on napattu Vasemmistoliiton Facebook-seinältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.