Ryhmäpuheenvuoro Pyhäjoen, Raahen ja Siikajoen kuntaliitosselvityksestä

Vasemmistoliiton ryhmäpuheenvuoro Pyhäjoen kunnan, Raahen kaupungin ja Siikajoen kunnan erityisestä kuntajakoselvityksestä 27.4.2015

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut ja muut läsnäolijat

Raahen seutukunnan kuntien yhteistyön lisääminen, hyvinvoinnin jakaminen ja kilpailun vähentäminen on kannatettavaa. Suhteellisen pienellä ja vähäväkisellä alueella on oikein toimien mahdollisuus kehittää aluetta tasapuolisesti, turvata yhdenvertaiset palvelut ja demokratian toteutuminen. Naapurikuntien päätösten perusteella liitosselvitys näyttää kuitenkin yhtä tuloksekkaalta kuin tiesimme sen alunperin olevan.

Raahen kaupunginvaltuutettuina otamme joka tapauksessa itsenäisesti kantaa liitokseen ja liitosprosessiin. Ryhmämme yhteinen näkemys aiheesta liittyy kuntalaisdemokratiaan. Kuntakokojen kasvaessa kansanvallan luonne ja toimintaympäristö muuttuu. Yhden äänen merkitys vähenee ja luottamustoimien vähentyessä entistä harvempi kuntalainen osallistuu demokraattiseen päätöksentekoon sen eri tasoilla. Demokratiavajetta voidaan paikata lähidemokratian välineillä, kuitenkin ilman lain nimenomaista suojaa.

Koska kuntaliitos on merkittävimpiä kuntatasolla tehtäviä päätöksiä ja siihen liittyy kansanvallan kannalta elintärkeitä kysymyksiä, Vasemmistoliiton valtuustoryhmä esittää kansanäänestyksen järjestämistä kuntaliitoksesta. Esitämme, että Raahen kaupunki esittää valtiovarainministeriölle kuntaliitosalueen laajuista neuvoa-antavaa kansanäänestystä.

Yhdessä isommassa kaupungissa ja kahdessa pienessä kunnassa järjestettävä yhteinen kansanäänestys ei ole reiluin tapa tuoda esiin eri kuntien asukkaiden mielipidettä asiaan. Se on kuitenkin ainoa kuntajakolain tuntema tapa. Siksi esitämme neuvoa-antavaa kansanäänestystä. Lisäksi äänestystuloksia voitanee tarkastella äänestysalueittain.

On todennäköistä, että muiden kuntien kielteiset lausunnot painavat valtiovarainministeriön päätöksenteossa enemmän, vaikka Raahen kaupunki asettuisi kansanäänestyksen kannalle. Tämän ei pidä kuitenkaan estää kaupunkia lähettämästä vahvaa viestiä kuntalaisdemokratian turvaamisen tarpeellisuudesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.