Ryhmäpuheenvuoro vuoden 2014 henkilöstöraporteista

Vasemmistoliiton ryhmäpuheenvuoro valtuuston kokouksessa 25.5.2015 asialistan kohdista  7 ja 10 eli kaupungin ja hyvinvointikuntayhtymän henkilöstöraporteista.

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut sekä muut läsnäolijat ja kokousta seuraavat

Aluksi muutamia yleinen huomio sekä kuntayhtymän että Raahen kaupungin henkilöstöraporteista, joiden ulkoasu selkeä ja luettavuus parantunut entisestään. Henkilöstön määrässä ei ole tapahtunut viime vuonna olennaisia muutoksia. Toisin sanoen kohtuulliset taloudelliset tulokset on saavutettu ilman mittavia henkilöstövähennyksiä.

Viime vuoden lopussa kaupungin palveluksessa oli 1135 työntekijää ja kuntayhtymällä 1326, joista suuri enemmistö naisia kuten kunta-alalla yleensä. Olemme siis merkittäviä työllistäjiä ja vaikutamme kaupunkilaisten hyvinvointiin merkittävästi sitäkin kautta.

Arvoisat valtuutetut

Työhyvinvointiin ei koskaan voi kiinnittää liikaa huomiota. Edelleen työtapaturmien vähentämiseen, työssäjaksamisen parantamiseen ja henkilöstön terveyden edistämiseen tulee panostaa. Työterveyshuollon palvelujen osalta Raahen kaupungin henkilöstön saamat terveyspalvelut ovat muuttuneet palvelusopimukseen tehtyjen muutosten seurauksena aikaisempaa huomattavasti rajoitetummaksi. Nähtäväksi jää millaisiksi terveydenhuollon kokonaiskustannukset henkilöstön osalta tulevat muodostumaan. Kuntayhtymällä työterveyshuolto on tällä hetkellä henkilöstön osalta järjestetty kattavemmalla ja paremmalla palvelusopimuksella kuin kaupungin henkilöstöllä.

Raahen ja Vihannin yhdistymisen seurauksena työntekijöiden viiden vuoden irtisanomissuoja on voimassa vuoteen 2017. Yhdistymisestä on jo kulunut yli kaksi vuotta ja vuoden 2014 loppuun mennessä oli sovittu tehtäväksi palkkojen harmonisointi ja työnvaativuuden arviointi henkilöstön osalta. Harmonisointi tulee toteuttaa mahdollisimman pian.

Tulevaisuudessa henkilöstön ikääntyminen ja eläköityminen tuo omat haasteensa henkilöstön saatavuuden ja jaksamisen turvaamiseksi niin kuntayhtymän kuin kaupungin osalta. Kaupungin henkilöstöraportissa henkilöstön koulutuspäivät olivat enemmän kuin puolittuneet edellisestä vuodesta, vaikkakin kustannukset olivat sitä vastoin nousseet. Tämä herättää kysymyksen siitä, että onko henkilöstön osaamiseen panostettu riittävästi ja onko panostus kohdennettu oikein.

Arvoisat valtuutetut, tarvitsemme nyt ja tulevaisuudessa ihmisiä huolehtimaan julkisista peruspalveluista. Kiitos teille 2641 työntekijälle, jotka olette huolehtineet kaupunkimme palveluista kuntalaisillemme. Teette todella arvokasta työtä ja toivomme teille jokaiselle hyvää kesää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.