Ryhmäpuheenvuoro vuoden 2014 tilinpäätöksistä

Vasemmistoliiton ryhmäpuheenvuoro kaupunginvaltuuston kokouksessa 25.5.2015, asialistan kohtdista 5 ja 6 sekä 8 ja 9 eli hyvinvointikuntayhtymän ja kaupungin arviointikertomuksia sekä tilinpäätöksiä.

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut ja muut läsnäolijat

Hyvinvointikuntayhtymästä kuuluu myönteisiä uutisia. Hoitotakuun henkilöstömitoitus on toteutunut, lastensuojelun määräajat pitävät, sähköiset palvelut alkavat saavuttaa kuntalaisia ja palvelujen myynti on kasvanut. Merkittävää on sekin, että budjetissa on pysytty.

Kaupungin tilinpäätös näyttää myös hyvältä, vaikka siitä siivoaisi sataman yhtiöittämisen vaikutukset. Pieni valonpilkahdus on myös myöhemmin tänään nähtävä työllisyystilasto, jonka mukaan pari tämän vuoden kuukautta on jo ollut edellisvuotta parempia.

Valitsin tähän positiivisia asioita, koska taloudellinen liikkumavaramme on pieni ja siihen nähden tilinpäätöksiin voi olla tyytyväinen. Kuntalaisen mahdollinen kokemus heikentyneestä palvelusta ei niissä tietenkään numeroina näy. Puolitoista vuotta sitten tehty kohtuuton ja lopulta tavallista kuntalaista verottava kiinteistöveronkorotus, joka näkyy luvuissa parantuneina tuloina.

Talouden liikkumavaramme ei ole kokonaan meidän määriteltävissä. Kuten kaupunginjohtaja kirjoittaa katsauksessaan: ”Jatko riippuu paljon siitä, miten maailman- ja maan talous kehittyvät.” Mustamultahallitukselle on syytä lähettää viesti: valtionosuuksien indeksejä ei pidä jäädyttää ja yhteisöverotuksen muutokset tulee kompensoida kunnille.

Tulopohjamme on kapea toimintojen yhtiöittämisen jälkeen ja kapenee asukasmäärän laskiessa. Luotan siihen, että teemme parhaamme aktiivisella kaavoittamisella, tonttitarjonnalla ja kehittyvällä markkinoinnilla, jotta uudet työpaikat ja asukkaat löytäisivät Raaheen. Päättäjinä annamme mielellämme sekä moraalisen että käytännön tuen kehittämishankkeille.

Hyvät kuulijat, näillä sanoilla Vasemmistoliiton valtuustoryhmä hyväksyy Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän ja Raahen kaupungin tilinpäätökset. Haluan esittää Vasemmistoliiton valtuustoryhmän kiitokset kaupungin ja kuntayhtymän henkilökunnalle työstään kaupunkilaisten hyväksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.