Kysymys ydinvoimalahankkeen riskiarvioinnista Raahen Energia Oy:lle ja kaupungin omistajaohjaukselle

Kysymys jätetty kaupunginvaltuuston kokouksessa 22.6.2015

Taloustieteilijä Hannu Savolainen (KTM, VTM) laati äskettäin Greenpeacen pyynnöstä laskelman Fennovoiman ydinvoimalahankkeen vaikutuksista kuntien talouteen. Laskelman keskeiset johtopäätökset ovat, että hanke painaa kunnallisen sähköyhtiön kassavirran tappiolle 20 vuoden ajaksi ydinvoimalan käynnistyttyä ja tuottaa kunnille miljoonien eurojen tappiot, kunnes alkaa tuottaa voittoa aikaisintaan 2060-luvulla.

Jos ydinvoimala valmistuu aikataulussa, toimii elinkaarensa loppuun asti eikä energiamarkkinoilla tai erityisesti Fennovoimaan vaikuttavassa suurvaltapolitiikassa tapahdu merkittäviä muutoksia, investointi voi tuottaa omistuksesta riippuen 1,5–13 miljoonaa euroa. Mahdollisen tappion määrä eri omistusosuuksilla on 12–65 miljoonaa euroa.

Onko Raahen Energia Oy:llä ja kaupungin omistajaohjauksella sama riskiarvio kuin taloustieteilijä Hannu Savolaisella ja miten raportin tiedot vaikuttavat energiayhtiön ja omistajaohjauksen suunnitelmiin jatkaa hankkeessa tai irtautua siitä?

One thought on “Kysymys ydinvoimalahankkeen riskiarvioinnista Raahen Energia Oy:lle ja kaupungin omistajaohjaukselle”

  1. Osuva pointti. Energiapolitiikka katsoo tiukasti menneeseen ja ydinvoimasta ei haluta luopua, saatikka ajatella vaihtoehtoja. Tulevaisuudessa pitää nähdä enemmän hajautettua sähköntuotantoa, jonka uudet innovaatiot ja aurinkopaneeliteknologia mahdollistaa. Jokainen voi jo nyt tuottaa kotonaan tarvitsemansa sähkön ja varastoida sitä myöhempää käyttöä varten. Ilman tarvetta valtavalle ja tuhoisalle ydinvoimalalle. Energiakysymys on aina ollut myös valtakysymys.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.