Mielipide Kalevassa: Kreikan talouskasvu ei loppunut Syrizaan

Lauantain (25.7.) Kaleva uutisoi valtioiden velkatilastoista otsikolla ”Kreikka paras velanmaksaja”. Jutussa toisteltiin vääräksi osoitettua väitettä, jonka mukaan Kreikan talous olisi kasvanut viime vuonna ja kasvu olisi loppunut vasemmistolaisen Syrizan noustua valtaan tammikuun lopulla.

Todellisuudessa Kreikan valtiontalous kasvoi ainoastaan vuoden 2014 toisella ja kolmannella neljänneksellä. Viimeisten kolmen kuukauden aikana talous lähti jälleen laskuun. Kasvu pysähtyi siis jo selvästi ennen Syrizan vaalivoittoa. Hetkellinen kasvu perustui puhtaasti hyvään turismikesään muiden alojen jatkaessa supistumistaan vuoden aikana.

Sama uutinen kertoi Kreikan olevan selvästi velkaantunein euromaa. Sillä tosiaan on valtionvelkaa lähes 170 prosenttia suhteessa bkt:hen. Kannattaa muistaa, että velkojien (EU, IMF ja EKP) aloittaessa talouskurituksen vuonna 2009 velkaantumisaste oli 113.

Velkojien vaatimusten toteuttaminen ei siis ole hillinnyt velkaantumista. Tämä on ollut odotettavissa, sillä talouskuri on pahentanut työttömyyttä Kreikassa. Lisäksi vasta Syrizan hallitus on tehostanut veronkantoa ja taistellut veronkiertoa vastaan – se onkin puolen vuoden aikana kerännyt 500 miljoonaa veroeuroa enemmän kuin aiemmin on kerätty.

Mielipidekirjoitus on julkaistu Kalevassa 28.7.2015

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.