Raahe haluaa tuottaa sähköä vientiin

Jätin kesäkuussa valtuustokysymyksen, jossa tiedustelin, ”onko Raahen Energia Oy:llä ja kaupungin omistajaohjauksella sama riskiarvio kuin [Greenpeacelle laskelman tehneellä] taloustieteilijä Hannu Savolaisella ja miten raportin tiedot vaikuttavat energiayhtiön ja omistajaohjauksen suunnitelmiin jatkaa hankkeessa tai irtautua siitä?”

Sain tänään valtuuston kokouksessa energiayhtiön toimitusjohtajan ja omistajaohjauksesta vastaavan apulaiskaupunginjohtajan vastaukset.

Yhtiön riskiarvio kuulemma poikkeaa Savolaisen laskemista, mutta ”kannattavuuslaskelmien- ja riskiarvioiden tulokset kuuluvat liikesalaisuuden piiriin”. Vastauksissa vakuutellaan yleisellä tasolla hankkeen olevan Raahen talousalueen ja Pohjois-Suomen kannalta tärkeä. ”Tehdyt investoinnit eivät vaaranna Raahen Energia Oy:n tai yhtiön omistajan taloutta.”

Mielenkiintoista on, että ”Raahen Energia Oy:n visiossa sähköstä tulee tulevaisuudessa kotimarkkinoiden lisäksi myös enenevissä määrin merkittävä vientituote”. Fennovoiman hanketta on jatkuvasti perusteltu tuontisähkön korvaamisella ja energiaomavaraisuudella ja vientisähkön mahdollista määrää on vähätelty – onhan se vastoin Suomen hallituksen aiempia ilmasto- ja energiastrategisia linjauksia. Nyt Raahen Energia sanoo kuitenkin tavoitteen rehellisesti ääneen.

Kuva: Freeimages.com / Nathaniel Dodson

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.