Kriittinen keskustelu oli ennen mahdollista

Kristiina Tuikkala päätti viime keskiviikon kolumninsa (RS 26.8.) lausahdukseen ”maahanmuutosta on mahdotonta puhua kriittisesti tulematta leimatuksi rasistiksi”. Toimittajan sanomana se kuvastaa täydellisesti tämänhetkistä keskusteluilmapiiriä ja keskustelun vallankäyttäjiä.

Suomessa on käyty kriittistä keskustelua maahanmuutosta vuosikymmeniä.

Rasistinen vihanlietsonta on ollut ennenkin osa keskustelua mutta se ei ole hallinnut sitä. On vaadittu tehokkaampaa kotouttamista, resursseja ihmiskaupan kitkemiseen ja tukea kidutuksen uhreille. On myös vaadittu maahanmuuton vastuiden tasaisempaa jakamista EU:ssa sekä turvallisten reittien takaamista henkensä edestä pakeneville ihmisille. Keskustelu on perustettu ihmisoikeuksille ja kansainvälisille sopimuksille.

Työperäisestä maahanmuutosta ja esimerkiksi työvoiman tarveharkinnasta käyty keskustelu on parhaimmillaan ollut kriittistä ja asiallista.

Pakolaiskriisin alkusyistä on keskusteltu kriittisesti muun muassa vaatimalla Naton ja USA:n hyökkäyssotien sijaan YK-johtoisia operaatioita sekä kehitysmaiden kehityksen esteenä olevan veronkierron tukkimista. Kriittisesti on keskusteltu myös Suomen roolista pakolaisuutta synnyttävien konfliktien aseistajana.

2000-luvun alussa keskusteluun alkoi sekoittua ”maahanmuuttokriittisyydeksi” nimettyä maahanmuuttovastaisuutta.

Rasisteja oli ollut aina, mutta nyt alkoi järjestäytynyt pyrkimys ”kansojen sulautumisen” vastustamiseksi ja rasismin valtavirtaistamiseksi.

Silloin vielä avoimen natsihenkisen Suomen Sisun toimijat päättivät ottaa keskustelun haltuun internetin ja Perussuomalaisten kautta. He eivät halunneet osallistua kriittiseen keskusteluun maahanmuutosta ja sen ongelmien ratkaisemisesta vaan aloittivat oman muukalaisvastaisen ja rasistisen ”keskustelunsa”, johon saivat vuosien kuluessa median ja poliittiset vastustajansakin mukaan.

Vuonna 2015 Suomen Sisun projekti on yltänyt eduskuntaan. Sen puheenjohtaja käyttää kansanedustajan arvovaltaansa julistaakseen taistelua muita kulttuureja vastaan, ja toimittajat pitävät sitä ihan hyväksyttävänä, koska yhteiskuntaluokatkin käyvät taistelua – joka tosin ei ole toimittajien mielestä joko tärkeää tai olemassa.

Kansanedustaja itse poistaa viestintäkanaviltaan ihmiset, jotka kyseenalaistavat tämän väitteet, mutta sallii vastustajilleen niskalaukauksia ja joukkoraiskauksia toivottavat kommentoijat.

Tämän projektin seurauksena on lähes mahdotonta puhua kriittisesti maahanmuutosta olematta rasisti. Kriittiselle, ratkaisukeskeiselle puheelle maahanmuutosta ja nyt akuutista pakolaiskriisistä ei ole juurikaan tilaa mediassa, joka pitää ihmisvihamielistä mielipidettä yhtä arvokkaana kuin ihmisystävällistä.

Julkaistu Raahen Seudussa 1.9.2015, kuva: Freeimages.com / Dmytro Samsonov

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.