Raahe tarvitsee riittävästi päättäjiä

Mielipidekirjoitus julkaistu Raahelaisessa 26.9.2015:

Raahen kaupungissa on meneillään hallinnon uudistaminen, josta on puhuttu jo tämänkin lehden palstoilla. Kaupunginvaltuutetut pääsivät osallistumaan uudistamiseen tiistaina valtuustoseminaarissa, ja pian kaupunkilaistenkin on syytä sanoa mielipiteensä asiaan.

Hallintorakenteiden kriittinen tarkastelu on paikallaan. Kuntaliitosten jälkeen on syytä löytää Raahen kaupungin tapa toimia. Kaupungin ydintehtävien sujuvuuden ja asukaslähtöisyyden kehittämisen pitää myös olla jatkuvaa.

Onnistuessaan eri hallinnonalojen yhteistyö näkyy kaupunkilaiselle oikeaan aikaan tarjottuina, helposti saavutettavina palveluina.

Myös päätöksenteko-organisaation täytyy sopia sujuvaan ja asukaslähtöiseen kokonaisuuteen. Olemmekin huolissamme luottamushenkilöiden vähentymisestä ja päätösvallan keskittymisestä yhä harvemmille, mikäli valtuutetuille esitelty organisaatiomalli toteutuu.

Uudistuksen lähtökohtana vaikuttaa olevan luottamushenkilöiden ja lautakuntien radikaali vähentäminen eikä päätöksenteon sovittaminen toimivaan kokonaisuuteen. Toimivaan kaupunkiorganisaatioon nimittäin sisältyy olennaisesti demokratian toteutuminen täydessä laajuudessaan.

Jos lautakunnat karsitaan kahteen, demokraattiseen päätöksentekoon osallistuvien määrä vähenee merkittävästi. Demokratian toimivuutta ei mitata pelkästään käsittelyajoilla ja tehtyjen päätösten määrällä vaan mukana olevien kaupunkilaisten kattavuus on yksi kansanvallan mittari.

Raahen vasemmisto on tuonut monta kertaa esiin, ettei se hyväksy liian pientä päätöksenteko-organisaatiota. Esitetyssä mallissa on selvästi näkyvillä tarve ainakin neljälle lautakunnalle, jos ei enemmällekin.

Vallan keskittymistä entistä harvemmille ja heidän ylenmääräistä kuormittumistaan harvainvaltaisissa lautakunnissa ei saa väheksyä. Demokratiassa laatu ei korvaa määrää eivätkä entistä päätoimisemmat poliitikot korvaa demokratiavajetta, jonka poliitikkojen vähentäminen saa aikaan.

Vaarana on myös kuntavaalien ehdokaskato, kun lautakuntapaikkoja on
tarjolla entistä harvemmille. Nyt moni suhtautuu realistisen pessimistisesti omaan valintaansa valtuustoon, mutta haluaa ehdolle, koska uskoo omaan osaamiseensa sopivia vaikuttamisen paikkoja löytyvän lautakunnista pienemmälläkin äänimäärällä.

Kuntakenttä mullistuu kuntaliitosten lisäksi tulossa olevan sote-ratkaisun myötä. Kun maakunnallisten tai muiden alueellisten toimijoiden merkitys ja valta kasvavat, kunnat jäävät pian lähidemokratia-alueiksi, joilla päätetään vain kaikkein pienimmistä asioista. Siksi työskentelemme sen eteen, että Raahen kaupunki ja sen päätöksenteko pysyvät toimintakuntoisina, kun kaupungilla vielä päätösvaltaa on.

Tarja Ollanketo, kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja (vas)
Niko Peltokangas, kaupunginhallituksen jäsen (vas)
Raahe

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.