Ryhmäpuheenvuoro vuoden 2016 talousarvioista

Vasemmistoliiton ryhmäpuheenvuoro 7.12.2015: 9. Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän talousarvio vuodelle 2016 ja -suunnitelma vuosille 2016 – 2018 & 10. Talousarvio 2016 ja taloussuunnitelma 2017-2018

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut ja muu kokousväki

Raahen ensi vuoden talousarvio näyttää investointeineen kehittyvän ja optimistisen kaupungin talousarviolta. Näemme tärkeänä, että koululaisille tarjotaan kaikilla alueilla terveet koulutilat sekä kunnossapidettyjä ulkoliikuntapaikkoja. On hienoa, että satsaamme kouluihin ja varhaiskasvatukseen, vaikka maan hallitus ei sitä juuri tee. Tässä valossa on hienoa, että Raahen kaupunki säilyttää varhaiskasvatuksen määrärahat ennallaan eikä leikkaa niitä, vaikka hallitus onkin rajaamassa lasten oikeutta varhaiskasvatukseen vanhempien työmarkkina-aseman perusteella. Tarvitaan vastuullisia kuntia, jotka uskaltavat velkaelvyttää ja pitää kansantaloutta pyörimässä, kun valtio leikkaa ja vastustaa taloustiedettä.

Tälle vuodelle ennakoidaan ylijäämää ja samaa näyttää käsillä oleva talousarvio ensi vuodelle. Budjetin saatesanojen mukaan se vaatii tiukkaa talouskuria ja sitoutumista talouden tasapainottamiseen. Tehostaminen ei ole loputtomiin mahdollista ilman palvelujen karsimista eikä talous tasapainotu siirtämällä entistä enemmän kuluja kuntalaisten maksettavaksi muodossa tai toisessa. Siksi tärkeää onkin uusien verotulojen kerääminen niin henkilö- kuin yhteisöveron kautta. Kuten alussa sanoin, talousarvio vaikuttaa tulevaisuudenuskoiselta. Toivottavasti meneillään olevat organisaatiouudistukset kehittävät kaupunkiorganisaatiota sellaiseen kuntoon, että talous tasapainottuu myös tulopuolelta.

Tästä vuodesta oppineena olemme halunneet olla varmoja, että budjetissa on ensi vuoden palkankorotukset ja palkkarahat kokonaisuudessaan. Ilmeisesti näin on.

Sosiaali- ja terveydenhuollon mullistukset aiheuttavat kysymyksiä ja huolta. Ennen sote-uudistuksen voimaantuloa palvelujen saatavuutta heikentävät palvelumaksujen korotukset. Kun meneillään on muutenkin ennennäkemätön pienituloisten elintason leikkaus, sosiaali- ja terveydenhuollon syliin voi kaatua ennennäkemättömiä ongelmia.

Palvelumaksujen korotukset uhkaavat ymmärtääkseni myös kaupungin talouden puolella koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnassa. Toivottavasti Raahella on rohkeutta olla lähtemättä palvelujen heikentämisen tielle.

Äskeisessä hyvinvointikuntayhtymän talouden esittelyssä huomion kiinnitti vartin ”työajan tehostaminen” eli pääministerin lanseeraama työajan lisääminen. Kun vartti napataan esimerkiksi ruokailuajasta, tehostuminen on melko kyseenalaista. Työajan oikeaa tehostamista tehdään huolehtimalla työhyvinvoinnista.

Näillä saatteilla Vasemmistoliiton valtuustoryhmä hyväksyy kaupungin ja hyvinvointikuntayhtymän talousarviot ja -suunnitelmat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.