Ryhmäpuheenvuoro Rautatalon tontin yhteistoimintasopimuksesta

Vasemmistoliiton ryhmäpuheenvuoro 22.2.2016 Rautatalon tontin yhteistoimintasopimuksesta:

Rautatalon tontin rakentaminen aloittaa keskustan kaavarungon toteuttamisen. Raahen vasemmisto kannattaa keskustakortteleiden ja kaupungin vetovoiman kehittämistä. Viime keväänä kaupunginhallituksen hyväksymä kaavarunko on hyvä pohja kehitystyölle. Kannatamme myös sitä, että kaupungin paraatipaikkojen vetovoima mitataan jatkossa kilpailuttamalla rakennushankkeet. Vaikuttaa siltä, että hankkeille neuvotellaan toteuttaja sitä todennäköisemmin, mitä arvokkaammasta on kyse. Sopimusten edullisuus jää päätöksentekijöiden arvioitavaksi.

Rautatalo on esimerkki myös toisenlaisesta viime vuosina tutuksi tulleesta kulttuurista. Julkiset rakennukset pääsevät niin huonoon kuntoon, että mieluummin päädytään niiden purkamiseen kuin kunnostamiseen. Kaupungissa arvostetaan vanhaa puu-Raahea ja sen rakennuskannasta halutaan pitää huolta. Uhkana on, ettei uudempien aikakausien rakennusperintöä jää jälkipolvien arvostettavaksi. Kaavarungon toteuttamisessa ja keskustan kehittämisessä tämä täytyy jatkossa huomioida.

Kuten sanottua, kilpailuttamattomien sopimusten edullisuus jää päätöksentekijöiden arvioitavaksi. Esitimme kaupunginhallituksessa Rautatalon tontin yhteistoimintasopimuksen palauttamista valmisteluun, jotta kaupunkilaisten kantama riski – purkukustannukset ja muut tontin muutostyöt, jotka katetaan velanotolla – selvitettäisiin päätöksentekijöille. Käsillä olevilla tiedoilla kaupunki ottaa vastuulleen määrittelemättömät kustannukset, jotka ovat puoli miljoonaa euroa, kun mukaan lasketaan vaadittava tasearvon alaskirjaus. Samalla otamme kannettavaksemme tietoliikennekeskuksen siirtämisen ja uudelleensijoittamisen kustannukset.

Olimme varautuneet esittämään jällen asian palauttamista valmisteluun, jos päätöksen pohjaksi ei ole tarvittavia arvioita purkamiskustannuksista, tontin muutostöiden kustannuksista ja muista raahelaisille koituvista kuluista. Esitetyillä tiedoilla Vasemmistoliitolla ei ole ryhmänä poikkeavaa muutosesitystä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.