Presidenttipeli vääristää historiallisia maakuntavaaleja

Puoluesihteerit ehdottavat ensimmäisten maakuntavaalien järjestämistä presidentinvaalien yhteydessä vuonna 2018. Vasemmistoliitto ei yhtynyt esitykseen. 

Vasemmiston perusteita puolustaa erillisiä vaaleja ei ole julkistettu, mutta omat perusteeni liittyvät vaalien täysin erilaisiin luonteisiin. Puoluesihteeriryhmän (jossa Vasemmistoa edusti tällä kertaa järjestö- ja kunnallissihteeri) esitys on luettavissa täällä.

Presidentinvaali ja maakuntavaali eivät sovi yhteen mitenkään. Onpa presidentti-instituution tarpeellisuudesta mitä mieltä tahansa, puolivallattoman ulkopoliitikon valinnassa on kyse aivan eri asioista kuin uusissa itsehallintoalueissa, jotka järjestävät esimerkiksi kansalaisten sosiaali- ja terveyspalvelut.

Tiivistetysti:

  • Tuplavaaleissa presidenttiehdokkaat valjastetaan maakuntavaalien vetureiksi. Tämä kaventaa ehdokasasettelua presidentinvaaliin.
  • Vaalien teemat (ulkopolitiikka, ”arvojohtaminen”, julkiset palvelut) sekoittuvat ja vievät tilaa toisiltaan.
  • Presidentti-instituution ongelmallisuus unohtuu, kun maakuntavaali antaa sille merkitystä.

Positiivista on tietenkin se, että maakuntavaltuustot valitaan alusta lähtien vaaleilla. Presidentinvaalit saattavat myös nostaa ensimmäisten maakuntavaalien äänestysaktiivisuuden lukemiin, joista se seuraavissa vaaleissa voi tulla vain alaspäin.

Vaan voihan sitä toivoa, että tässä käy demokraattinen ”saattaen vaihto”. Voisi olla ihan sopivaa, jos ensimmäinen maakuntavaali pidettäisiin samaan aikaa viimeisen presidentinvaalin kanssa.

Kuva on vuoden 2012 presidentinvaalien yhteydessä kuvatusta Vasemmistonuorten Paavo-tv:stä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.