Vapauden ristiriidat

Satavuotinen itsenäisyys herättää ajatuksia vapaudesta. Ei vain sen vuoksi, että jotkut kutsuvat itsenäistymistä seurannutta luokkasotaa vapaussodaksi, vaan siksi, että vapauden jano ei sammu itsenäisyysjulistuksilla ja kansallisvaltioiden syntymisellä.

Vapaus on sen verran universaali arvo, että sitä pitää omanaan niin oikeisto kuin vasemmisto. Teen itse työkseni vasemmalle vivahtavaa Libero-nimistä aikakauslehteä. Italiankielisen nimen voi kääntää suomeksi ’vapaudeksi’. Maaliskuussa ostin Roomassa samannimisen, oikeistolaisen päivälehden. Sitten on niitäkin, jotka kuvittelevat vapautensa olevan vapautta oikeisto-vasemmisto-jaosta.

Vapauden ristiriidat ilmenevät jo perustuslaissa. Perusoikeudet takaavat esimerkiksi yhdelle yksityisyydensuojan ja toiselle sananvapauden, jonka turvin tämä voi levittää ensimmäisen yksityisiä asioita.

Tälläkin hetkellä Suomessa toimii mielipiteen- ja yhdistymisvapauksien turvin järjestöjä, joiden tavoitteena on rajoittaa muiden Suomessa asuvien perusoikeuksia. Fasismia ja rasismia pidetään mielipiteinä muiden joukossa. Sananvapauden soturit julkaisevat vihaa tihkuvia nettilehtiä, joiden uutisissa ei ole totta siteeksikään.

Ihmisen käsitys vapaudesta taitaa riippua paljolti siitä, millaisista lähtökohdista tämä elämäänsä ponnistaa. Kohtaamiensa rajoitusten ja epäoikeudenmukaisuuden tunnistaminen on paljon helpompaa kuin etuoikeuksiensa hoksaaminen. Vapaassakin yhteiskunnassa oikea ihonväri ja kulttuuri auttavat muita olemaan hieman vapaampia kuin toiset.

Toisille vapautta on tehdä ostoksia tavarataloissa vappuna ja pääsiäispäivänä. Toiset taas pitävät vapautena sitä, että edes noina päivinä ei tarvitse kilpailla työvuoroista tai uskaltaa yrittäjänä pitää vapaata, kun suuryrityksetkin lomailevat.

Kun Suomi ensi vuonna juhlii, Tampereella avataan Vapauden museo. Kulunutta vuosisataa vapauden näkökulmasta tarkasteleva museo kertoo myös suomalaisesta työväenliikkeestä, joka on ollut poistamassa vapauden esteitä maamme historian ajan.

Vappuna teemaan otettiin jo varaslähtö, kun julkaistiin työväenliike.fi-nettisivusto. Se kertoo suomalaisesta kansanliikkeestä, joka on tehnyt työtä vapauden, veljeyden ja tasa-arvon puolesta koko itsenäisyyden ajan.

Julkaistu Raahen Seudussa 6.5.2016. Kolumnitilaisuus tarjotaan Raahen kaupungin Suomi 100 vuotta -juhlatoimikunnan jäsenille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.