Näin pääsin kielisyrjinnästä

Suomalaisuus on aina tarkoittanut minulle jääkiekkokisojen lisäksi suomen kieltä. Osaan kirjoittaa paremmin kuin puhua, ja suhtaudun kirjalliseen ilmaisuun jopa intohimoisesti.

Suhtautumiseni suomeen on kuitenkin muuttunut. Korjaan yhä omassa tekstissäni ruuan ruoaksi enkä ”ala tekemään” mitään, mutta työssäni ja muualla viilailen monen muun kirjoituksia paljon entistä armollisemmin.

Muutoksen taustalla ovat ihmiset, jotka eivät puhu ja kirjoita äidinkielenään suomea.

Ensimmäinen koetus oli työkaveri, jonka äidinkieli on ruotsi. Hänen sijamuotovirheidensä pilkkaamisesta tuli nopeasti hauska työyhteisöä yhdistävä tekijä, joka ei tietenkään jatkuvasti toistettuna ole kovin hauskaa tai yhdistävää.

Myöhemmin erikielisten ihmisten määrä omassa työ- tai lähipiirissä on kasvanut jo sen verran, että puuttuviin sijamuotoihin on alkanut tottua.

Vielä tottumista tärkeämpää on ymmärtää, millainen vallankäytön väline oikeakielisyyden vaatimus on. Jos yhteiskunnallisessa keskustelussa voi olla mukana vain pilkuttamalla oikein ja käyttämällä laajaa sanavarastoa, pudottaa se ison osan ihmisistä keskustelun ulkopuolelle.

Puuttuvat päätteet ja muista kielistä käännetyt sanonnat ovat samalla tavalla persoonallisia kuin ihmisten erilaiset lauluäänet ja -taidot. Molempia myös pilkataan yhtä helposti.

Tämä koskee yhtä lailla niin uusia kuin vanhoja suomalaisen yhteiskunnan jäseniä. Kukapa ei olisi nähnyt tai kuullut naureskelua elämän_koululaista, jotka eivät osaa edes kirjoittaa oikein.

Netin piti vapauttaa viestintä mediayhtiöiden ja muiden portinvartijoiden vallasta. Mielipiteistä voi olla monta mieltä eivätkä esimerkiksi ihmisoikeudet ole mielipideasioita, mutta kaikkien osallistaminen keskusteluun on paljon tärkeämpää kuin kirjoitustaidon vahtiminen.

Koska kieli ja kirjoittaminen ovat olennainen osa identiteettiäni, muutos ei ole ollut aivan helppo tai nopea. Se on kuitenkin antanut toivoa siitä, että ihminen ylipäänsä voi päästä eroon syrjivistä asenteista.

[Kirjoitus on julkaistu Raahen Seudussa 18.11.2016.]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.