Puhe itsensätyöllistäjistä ja solidaarisuudesta SAK:n edustajistossa

Pidin puheen itsensätyöllistäjistä ja ay-liikkeen solidaarisuudesta SAK:n edustajiston kokouksessa 24.11.2016. Kokous oli edustajiston ensimmäinen ja ensimmäinen myös minulle keskusjärjestön toiminnassa.

”Olen Niko Peltokangas ja edustan Yleistä Lehtimiesliittoa eli median ja viestinnän ammattilaisia. Olemme pieni solidaarinen liitto, joka maksaa SAK:n jäsenmaksua vapaajäsenistäkin, koska suurin osa jäsenistämme on jo työnsä tehneitä eläkeläisiä. Joten olkaapa hyvä.

***

Kesällä työttömyysturvan muutoksenhakulautakunta säikäytti tuhannet työosuuskuntalaiset määrittelemällä työosuuskunnan palveluksessa tehdyn työn yrittäjätyöksi, joka ei kerrytä työssäoloehtoa eikä oikeuta työttömyysetuuteen. Valitukseen johtanut päätös osoitti, miten epäselvät työttömyysturvalain soveltamisohjeet ovat.

Osuuskuntatyöläisten aseman epävarmuus on yksi esimerkki itsensätyöllistäjiin ja muihin tyypillisen epätyypillisessä työmarkkina-asemassa oleviin kohdistuvasta kontrollista.

Syksyn aikana on esitetty useita parannuksia itsensätyöllistäjien aseman parantamiseksi. Yksi parannus olisi ennakkopäätös, jonka itsensätyöllistäjä voisi saada siitä, määritelläänkö hänen yritystoimintansa pää- vai sivutoimiseksi. Tämä vähentäisi TE-toimistojen ja niiden virkailijoiden tulkintaeroista syntyvää epävarmuutta ja yllätyksiä.

Yhä useampi tekee töitä yhtä aikaa tai limittäin palkkasuhteissa ja omaan laskuun yrittäjänä. Nykyaikaista olisi, jos tällainen työntekijä voisi vakuuttaa niin palkka- kuin yrittäjätulon samalla yhdistelmävakuutuksella. Toisaalta yrittäjätyötä tehdään myös vastentahtoisesti, pakkoyrittäjinä, joiden voidaan katsoa kuuluvan tosiasiallisesti työsopimuslain piiriin. Lakia pitäisikin soveltaa palkansaajaan rinnastettaviin itsensätyöllistäjiin.

Itsensätyöllistäjille tulee kuulua myös järjestäytymisoikeus. Edustamani liiton jäseniksi he pääsevät jo nyt, mutta palkka- ja yrittäjätyön välissä työtään tekevien kasvava joukko ansaitsee myös neuvotteluoikeuden. Esimerkkejä itsensätyöllistäjien kollektiivisesta sopimisesta on tarjolla ainakin Tanskassa ja Saksassa.

Odotan SAK:lta yhteistyötä tällaisia tavoitteita ajavien puolueiden ja poliitikkojen kanssa. Ammattiyhdistysliikkeessähän on jo huomattu työelämän muutos. Journalistiliiton jäsenilleen perustama työosuuskunta ja PAMissa alkuviikosta esitetty liiton vuokratyöfirma ovat oikeansuuntaisia avauksia, joilla työväenliike ottaa pikkuhiljaa aloitetta takaisin työnostajilta ja heidän hallitukseltaan.

***

Hyvät toverit, toimittajien solidaarisuus yltää kauemmas kuin vain SAK:n jäsenmaksun maksamiseen. Täällä Suomessa olemme huolissamme Maahanmuuttoviraston toiminnasta, kun se antaa kielteisiä turvapaikkapäätäksiä toimittajille, joita vainotaan kotimaassa työnsä vuoksi. Maahanmuuttoviraston ratkaisu ongelmaan on ollut sama kuin terroristijärjestöjen ja diktaattorin: vaihda ammattia, toimittajille sanotaan. Ulkomailla seurataan puolestaan Turkin vajoamista täyteen diktatuuriin. Tiedotusvälineitä on suljettu ja presidentti Erdoganin ”puhdistuksissa” on pidätetty runsaasti toimittajia. Nämä ihmiset ansaitsevat ay-liikkeen solidaarisuuden.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.