Ryhmäpuheenvuoro vuoden 2017 talousarvioista

Raahen Vasemmistoliiton ryhmäpuheenvuoro valtuuston kokouksessa 12.12.2016: 3 Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän osavuosikatsaus 1.1.–31.8.2016. 7 Raahen kaupungin talousarvio 2017 ja -suunnitelma 2018-2019.

Kaupungin talousarvioesitys on pitkän työn tulos. Esitys syntyi kaupunginhallituksessa melko yhteistuumin, mutta monesta asiasta näkemyksiä on soviteltu yhteen pitkään keskustelemalla.

Keskustelujen ja laskelmien jälkeen talousarviossa ei ole varattu varoja tänä vuonna lakkautettuun koululaisten aamupäivätoimintaan, josta ryhmämme on tehnyt aloitteita ja kysymyksiä. Tähän liittyen kaupunginhallitus päätti päivittää palvelusetelin käyttöönottoon liittyvät laskelmat. Verorahoja voitontavoitteluun ohjaava palveluseteli on lapsiperheiden palvelujen kannalta parempi viritys kuin ei mitään.

Raahe kuitenkin panostaa myös tuleviin sukupolviin tekemällä välttämättömiä kouluinvestointeja. Siitä voimme toisiamme kiittää.

Kasvua ja kehittymistä hakevan kaupungin tulee pitää huolta myös saavutettavuudestaan ja yhteyksistään maailmalle. Junaliikenneyhteydet ovat huonontuneet meistä riippumattomista syistä mutta talousarvion valmistelussa yhteysliikenteen ylläpitoon on kiinnitetty muutaman lisäkymppitonnin verran huomiota.

Tämä on viimeinen talousarvio nykyisen organisaatiomallin aikana. Uudistuksessa häviää myös Vihannin aluelautakunta, jonka tehtävänä on kuntien yhdistysmissopimuksen seuranta. Jatkossa on järjestettävä sopimuksen seuranta ja investointien rahoittaminen sopimuksen mukaisesti.

Hyvinvointikuntayhtymän talousarviota kutsutaan sen esipuheessa historialliseksi, koska toimintakulut ja kuntien maksuosuudet selvästi alenevat. Hyvän taloudenpidon lisäksi taustalla on osin historiallinen palkanalennus, jonka säästöt valtio imuroi itselleen jättäen seutukuntaan vain laskeneen ostovoiman. Myös asiakasmaksuja on nostettu tänä vuonna siirtäen siten yhteistä taakkaa yksilöille.

Kevätkaudella olimme huolissamme toimeentulotuen käsittelijöiden työpaikoista, kun etuus on siirtymässä Kelan hoidettavaksi. Olemme panneet tyytyväisenä merkille, ettei pelättyjä irtisanomisia ole tapahtunut.

Valtakunnallinen keskittämispolitiikka uhkaa seuraavaksi kohtuullisen hyvin asiansa hoitaneen kuntayhtymän leikkaustoimintaa. Seutukunnan edunvalvojat tekevät varmasti parhaansa, mutta täällä valtuustossa voimme lähinnä toivoa, että hyvin tehty työ palkitaan.

Vasemmiston valtuustoryhmän puolesta kiitän talousarvion valmisteluun osallistuneita luottamushenkilöitä ja viranhaltijoita. Näillä sanoilla hyväksymme esitykset kaupungin ja hyvinvointikuntayhtymän talousarvioiksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.