Vääntöä avoimuuden perusasioista Raahen valtuustossa

Pöytäkirjojen saatavuus netissä ja kokousvideoiden tallentaminen kuuluvat avoimuuden aakkosiin.

Viime valtuuston kokouksessa hyväksyttiin Raahen kaupungin ensimmäinen viestintäsuunnitelma. Pitkä suunnitelma on hyvä alku avoimen ja ammattimaisen viestinnän kehittämisessä, mutta se vaatii myös resursseja – omaa ja ostettua ammattitaitoa. Olin itse luottamushenkilötyöryhmässä, joka kommentoi suunnitelmaa sen työstämisen aikana.

Valtuuston kokouksessa tarkat vasemmistovaltuutetut huomasivat, että suunnitelmaan oli pujahtamassa linjaus valtuuston ja muiden toimielinten pöytäkirjojen julkaisemisesta netissä. Linjaus olisi vahvistanut käytännön pitää pöytäkirjat netissä vain vuoden ajan. Niilo Ojalan (vas) ansiosta hyväksyimme ponnen, joka velvoittaa kaupunginhallitusta selvittämään, onko kokousasiakirjoja mahdollista pitää pidempään netissä saatavilla.

Ja onhan se mahdollista, ainakin monissa muissa kaupungeissa näin toimitaan. Raahessa viranhaltijat ovat yleensä vedonneet Kuntaliiton suositukseen, ettei henkilötietoja sisältäviä asiakirjoja arkistoitaisi verkkoon yli vuodeksi. On ilmeisesti makuasia, miten suositusta halutaan noudattaa. Varsinaiset henkilötiedothan pöytäkirjoista salataan, mutta jää niihin esimerkiksi ihmisten nimiä ja tietoa vaikkapa rakennusluvista.

Aiheesta on valitettu ja tehty aloitteita aiemminkin. Nettipöytäkirjoja tarvitaan esimerkiksi aloitteiden käsittelyn seuraamiseen ja ylipäänsä päätösten tarkistamiseen. Itse olen kaivannut parin vuoden takaista tietoa monta kertaa, mutta ainoa keino tiedon saamiseen olisi puhelu tai vierailu kaupungintalolle.

Kuten maanantain Raahen Seudun pääkirjoitus kommentoi, Raahessa tunnutaan suhtautuvan avoimuuteen hätävarjelua liioitellen. Netin aikakaudella tietojen saatavuus verkosta on viestinnän ja avoimuuden perusasioita.

Samaa vikaa on ollut myös valtuuston kokousten videoinnissa. Nettilähetykset aloitettiin vuonna 2014 Tarja Ollankedon ja muun Vasemmiston valtuustoryhmän aloitteesta. Silloin lähetykset päätettiin myös tallentaa nettiin myöhemmin katsottavaksi.

Yhtään tallennetta ei ole kuitenkaan verkossa saatavilla. Asiasta kysyttäessä viranhaltijat ovat selittäneet ainakin, etteivät videoinnista vastaavat opiskelijat halua tallentamista vastuulleen tai tallentamiseen ei ole jotain tarvittavaa lupaa. Kun nettilähetyksistä päätettiin valtuustossa, pöytäkirjaan (jota ei enää netistä löydy) kuitenkin merkittiin, että ennen elokuun valtuuston kokousta tulee asianmukaiset henkilörekisteriselosteet ja ohjeistukset olla laadittuna, jotta elokuusta alkaen nettilähetykset voidaan tallentaa asianmukaisesti.

Elokuu 2014 tuli ja meni eikä mitään tapahtunut. Videointi on sinänsä arvokasta, mutta oikeaa avoimuutta on jättää valtuutettujen toiminta kaupunkilaisten arvioitavaksi myös kokouksen jälkeen.

Pöytäkirjojen ja kokousvideoiden saatavuus netissä ovat konkreettisia ja kuvaavia asioita siitä, mitä päätöksenteon avoimuus kaupunkilaisen kannalta on. Pienellä asennemuutoksella nämä asiat saadaan kuntoon ja avoimuus leviämään kaupungin johdossa haastavampiinkin asioihin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.