Kikkailu sote-lausunnolla on avoimuutta raahelaisittain

Raahen kaupunginvaltuusto ei lausu soten  ”valinnanvapaudesta”. Vasemmistoa lukuunottamatta muut puolueet halusivat jättää julkisen debatin käymättä. 

Kuluneella viikolla saatiin esimerkki raahelaisesta ”avoimuudesta”, kun kaupunginhallitus päätti, ettei se tuo valtuuston päätettäväksi Raahen kaupungin lausuntoa sote-uudistuksen ”valinnanvapausmallista”. En päässyt itse kokoukseen, mutta vasemmistoliiton edustajat äänestivät sen puolesta, että lopullisen lausunnon vuosisadan uudistuksesta antaisi kaupunginvaltuusto. Näin oli alunperin tarkoituskin, mutta kokouksessa muut puolueet olivat toista mieltä äänin 8–2.

Nyt raahelaiset eivät voi esimerkiksi seurata valtuuston nettistriimistä, mitä mieltä valtuutetut ovat ”valinnanvapaudesta”. Tiedoksianto ja keskustelu aiheesta piilotetaan valtuuston iltakouluun – jolla ei siis ole mahdollisuutta vaikuttaa siihen, mitä Raahe lausuu vuosisadan yksityistämisprojektista. Ainakaan tätä ennen iltakouluja ei ole lähetetty nettiin.

Tämä ei ole sellaista avoimuutta, jolla luodaan luottamusta kuntalaisten, päättäjien ja poliittisten ryhmien välille. Onpa taustalla vaalipuheiden pelko tai usko kaupunginhallituksen kaikkivoipaisuuteen, mitään pätevää syytä kaupunginvaltuuston ja julkisen keskustelun sivuuttamiselle ei ole. Sote-lausuntojen antaminen valtuuston arvovallalla on ollut itsestäänselvää kunnassa toisensa jälkeen.

Jos jotain pystyisin muuttamaan Raahen päätöksentekokulttuurissa, muuttaisin tämän: avoimuus olisi oletusasetus eikä jotain ekstraa silloin, kun halutaan näyttää hyvältä.

Päätöksentekoprosesseja ohjaillaan lailla ja ohjesäännöillä, mutta avoimuuden kannalta ratkaisevat yksyityiskohdat ovat pitkälti kiinni ihmisistä, jotka sääntöjä soveltavat. Vaalien jälkeen haluan olla vaikuttamassa siihen, että valtuuston, hallituksen ja muiden toimielinten puheenjohtajiksi ja jäseniksi valitaan ihmisiä, jotka ottavat kokevat tehtäväkseen edistää kaupunkilaisten osallistumista, poliittisten ryhmien yhteistyötä ja päätöksenteon avoimuutta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.