Ryhmäpuheenvuoro hallinto- ja palkkiosäännöistä

Raahen Vasemmistoliiton ryhmäpuheenvuoro valtuuston kokouksessa 27.3.2017: 9 Hallinnon uudistaminen/Raahen kaupungin hallintosäännön hyväksyminen, 10 Palkkiosäännön uudistaminen/Raahen kaupungin luottamushenkilöiden palkkio- ja matkustussäännön hyväksyminen.

Hallinto- ja palkkiosäännöt ovat linjassa vuonna 2015 muotoillun organisaatiorakenteen kanssa, joten sen viat ja vahvuudet on siten siunattu jo lautakuntaorganisaation yhteydessä. Toimielinten ja puheenjohtajien tehtäväkuvausten määrittely sekä lähidemokratiamallin käyttöönotto ovat tervetulleita uudistuksia.

Hallintosäännössä kiinnitimme lausuntokierroksella huomiota neljään asiaan. Ensimmäinen asia oli konserniyhtiöiden hallitusten jäsenten nimeäminen kaupunginhallituksen toimesta, toinen lupa- ja valvontajaoston varajäsenet, kolmanneksi kaupunginvaltuuston roolin pieneneminen, kun virkojen perustaminen ja lakkauttaminen siirtyy kaupunginhallitukselle, sekä neljäntenä yksityiskohtana kaupunginjohtajalta vaadittava yliopistollinen ylempi korkeakoulututkinto.

Näistä kaksi ensimmäistä on huomioitu tässä esityksessä. Tarkkailtavaksi ja arvioitavaksi jää se, millaiseksi ylimmän päättävän elimen eli kaupunginvaltuuston rooli muodostuu ja jää. Uusilta valtuutetuilta vaaditaan aktiivisuutta ja terävyyttä, kun päätettävät asiat muuttuvat entistä yleisemmiksi ja abstraktimmiksi.

Palkkiosäännön osalta kiinnitimme äsken vielä ristiintarkastelussa huomiota yhteen kohtaan, joka lienee stilistiikkaa: Onkohan toisen pykälän viimeisestä kappaleesta eli momentista unohtunut maininta, että nuorisovaltuuston edustajia on hallintosäännön mukaan läsnäolo- ja puheoikeudella myös kaupunginvaltuuston kokouksissa?

Vasemmiston valtuustoryhmän puolesta kiitän valmistelijoita ja neuvottelijoita. Näillä sanoilla ja esitetyllä huomiolla kannatamme esityksiä hallinto- ja palkkiosäännöiksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.