Muistiinpanoja opettajien vaalipaneelista

Opettajien vaalipaneelissa tuli paljon tietoa, jota pitää saada päätöksenteon taustaksi myös vaalien välillä.

Osallistuin keskiviikkona raahelaisten OAJ-toimijoiden järjestämään vaalipaneeliin. Opettajia huolettaa ainakin ryhmäkoosta ja tuntimääristä säästäminen. Kerroin kannattavani OAJ:n ja Vasemmiston tavoittelemaa 20 oppilaan enimmäisryhmäkokoa. Lisäksi keskustelua syntyi ”digiloikan” vaatimista resursseista (langaton verkko ei yksinkertaisesti riitä), varhaiskasvatuksen uudesta normiasiakirjasta (varhaiskasvatussuunnitelman perusteet) sekä opettajien työssäjaksamisesta.

Toimin vaalikauden kaksi ensimmäistä vuotta opetuslautakunnan varapuheenjohtajana, mutta luulen, että opettaja-aktiivien kanssa keskustelu opetti vähintään saman verran kuin nuo kaksi vuotta. Sanoinkin Raahen Hovin pitkään pöytään kokoontuneelle joukolle, että neljän vuoden aikana on tullut yllättävän vähän tietoa ja palautetta opettajilta tai muilta kunnan työntekijöiltä itseltään. Valtuustossa ja kaupunginhallituksessa olisi hyvä verrata johtajaesittelijöiden argumentteja arkityötä tekevien kokemuksiin ja näkemyksiin.

Toinen puoli ja näiden neljän vuoden opetus on tietysti se, että itsekin pitäisi osata ottaa selvää. Ja kyllähän palautettakin tulee: koululaisten vanhemmilta kouluverkkoasioista, kylien asukkailta tuulivoimasta, järjestötoimijoilta avustustarpeesta ja yksittäisiltä kuntalaisilta ajatuksia ja ideoita esimerkiksi kaavoituksesta ja teiden kunnosta. Tämänkokoisessa kaupungissa saa vielä suhteellisen helposti äänensä kuuluviin, ja esimerkiksi moni Vasemmiston valtuustoaloite tai -kysymys on syntynyt kuntalaisen yhteydenoton kautta.

Huomasin keskustelusta myös sen, että vääntö kouluverkosta varmasti jatkuu. Viimeisetkin kyläkoulut ovat vaarassa, kun koulukeskusajattelu alkaa levitä Antinkankaalta ja Vihannista muualle. Esimerkiksi Jokelan koulun vanhemmat ovatkin keränneet vaalien alla valtuustoryhmiltä mielipiteitä pieneksi käyvän koulun kohtalosta. Vasemmiston ehdokkaat vastasivat yhdessä tuumin vaalitavotteiden mukaisesti, että olemme sitoutuneet kehittämään kouluverkkoa nykymallilla enempää keskittämättä. ”Jokelan koulun tilojen tulee vastata tarpeisiin ja tarvittaessa rakentaa tai hankkia lisää luokkatiloja lapsille.”

Paneeli oli muuten ensimmäinen varsinainen vaalipaneelini – aiemmin olen ollut tentattavana vain puolueväen puoluesihteeripaneeleissa. Kommentointi tuntui kuitenkin luontevalta. Puoluesihteerikampanjasta jäi ehkä käteen muutakin kuin taito hymyillä kuvissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.