Leikkauspolitiikkaa voi korjata kunnissa

Ensimmäinen kausi kaupunginvaltuustossa opetti nopeasti yhden asian: iso osa Raaheen vaikuttavista päätöksistä tehdään Helsingissä. Siellä päätetään verotuksen suuret linjat, koulutuspaikat ja valtion työpaikkojen sijainnit.

Olisi helppoa mennä leikkaushallituksen selän taakse ja jatkaa kaupungin palvelujen huonontamista. Kunnilla on kuitenkin yhä itsehallinto ja mahdollisuus päättää olla leikkaamatta. Tähän tarvitaan valtuutettuja puolueista, jotka eivät ole sitoutuneet Sipilän, Soinin ja Orpon leikkauslinjaan.

Monissa kunnissa, kuten Raahessa, ei otettu käyttöön lasten päivähoito-oikeuden rajausta. Joissakin kunnissa jätettiin myös nostamatta terveydenhuollon asiakasmaksuja hallituksen asettamaan kohtuuttomaan tappiin. Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän hallituksen enemmistö valitettavasti nosti maksuja, vaikka kaupunginvaltuustossa niitä vastaan puhuttiin niin kokoomuksen kuin demareiden suulla.

Käytännössä Sipilän hallituksen leikkauspolitiikan vastustaminen tarkoittaa investointien tekemistä ja palvelujen järjestämistä kunnan omasta pussista tai velkaa ottaen. Hyvinvointia elvyttävä politiikka ei olekaan pelkkää homekoulujen korjaamista ja teiden rakentamista, vaan myös palveluihin investoiminen tuottaa inhimillistä ja taloudellista hyötyä.

Riittävät määrät sairaanhoitajia, koulunkäynninohjaajia ja nuorisotyöntekijöitä pitää yhteiskunnan pystyssä siihen asti, kun hallitus vaihtuu ja hyvinvointiin taas panostetaan valtionkin tasolla.

Kunnilla on ollut mahdollisuus vaikuttaa lausunnoillaan myös meneillään oleviin sote- ja maakuntauudistuksiin. Raahen valtuustossa Vasemmisto jäi pari vuotta sitten yksin vaatiessaan tuleville sote-alueille suoria kansanvaaleja. Kuntavaaleissa voit valita ehdokkaan puolueesta, jolle kaupungin edunvalvonta on kaupunkilaisten ja demokratian edunvalvontaa.

 

Kirjoitus on julkaistu myös Kalevan Vaalipuheita-palstalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.