Uusia asuntoja vaikka vanhat on tyhjillään?

Kävin luukuttamassa Liberoa ja meidän ehdokkaiden yhteisflaikkua kotihuudeille. Skippasin luonnollisesti mainoskielto-ovet ja -laatikot, mutta yllätyin taas siitä, kuinka paljon eteen sattui joko nimettömiä ja mainoksia pursuavia laatikoita tai ”ei postia” -kylttejä, tyhjiä asuntoja siis.

Moni on ihmetellyt, miksi Raahessa rakennetaan uusia asuntoja, kun niitä jää koko ajan muualta tyhjilleen. Minusta on ymmärrettävää, että asuntoja rakennetaan alueille, jonne ihmiset haluavat asumaan – usein se tarkoittaa keskustaan, lähelle palveluita. Toisaalta kaupungissa kaavoitetaan parhaillaan omakotiasumista useammalle alueelle, ja sekin on hyvä, että talonrakentajalle löytyy vaihtoehtoja keskustan ulkopuolelta.

Kaupungin parhaille paikoille, merenrantatonteille, kannattaa minusta kuitenkin rakentaa hyvin hillitysti. Parhaiden paikkojen täytyy olla kaikkien kaupunkilaisten käytössä ulkoiluun ja virkistäytymiseen. Raahen Vasemmisto onkin puolustanut esimerkiksi Pikkulahden yhteiskäyttöä ja puolustaa jatkossakin.

Vasemmisto on kyseenalaistanut myös Raahen nykyisen toimintamallin, jossa rakennettavista tonteista neuvotellaan rakennusyhtiöiden kanssa ilman kilpailutusta. Näin jää epävarmaksi, saako kaupunki tonteista niiden arvoa vastaavan hinnan.

Tyhjät asunnot rasittavat tietysti kaupungin vuokra-asuntoyhtiöiden (joista toinen tosin on säätiö) taloutta. Huonokuntoisimpia on purettukin, mutta vielä on neliöitä, joille pitäisi löytää tuottavaa käyttöä tai joista voisi päästä eroon. Tarvitaan myös valmiutta remontoida asuntoja vaikka uuteen käyttötarkoitukseen, jos käyttäjiä löytyy sillä tavalla paremmin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.