Natsilippu kirpputorilla testaa myyjän arvoja

Kirpputorilla myydään natsilippua eikä se valitettavasti ole yhdentekevää. 

Kävin eilen raahelaisella kirpputorilla lippisostoksilla. Havahduin PH Kirppiksen olemassaoloon, kun huomasin Teräs-Kiekon fanituotteiden olevan siellä myynnissä. Lapsi löysi kirppikseltä myös lego-pelin.

Kirppiksellä oli myynnissä myös lippuja. Oli Saksan lippua, God Save The King -lippua ja pääkallolippua. Ja sitten oli natsilippu.

Lippu ei ollut perinteinen puna-musta-valkoinen, joten en heti tiennyt, mistä hakaristeissä tarkemmin oli kysymys. En rohjennut ottaa asiaa puheeksi kassalla, vaan lähetin myöhemmin kirppiksen Facebook-sivun kautta viestin:

”Hei! Kävin teillä tänään ekaa kertaa ostoksilla. Huomasin nurkassa myynnissä lippuja, ja yksi niistä oli jonkinlainen hakaristilippu. Hakaristi toistui kankaassa monta kertaa. Mitenhän tällainen on päätynyt teille myyntiin ja onko tämä teille ihan ok? Hakaristejä näkee kirppiksillä vanhoissa koriste-esineissä jne mutta tämä vaikutti uudelta, käyttöön tarkoitetulta esineeltä.”

Tällainen vastaus tuli:

”Hei olen tutkinu asiaa. Ja mielestäni tuollaisten tuotteiden myynti ei ole mitenkään laitonta kirpputorilla. Ja tuotteet ovat asiakkaiden.”

Vastasin vielä, ettei kyse ole laittomuudesta vaan arvoista. Hakaristin käytön normalisointi tukee uusnatsien agendaa, ja toivon liikkeeltä nollatoleranssia rasismille ja fasismille. Viestittely ei enää jatkunut.

Lippu on natsi-Saksan ilmavoimien tunnus, jota myydään myös nettikaupoissa. Antiikkisesta keräilykappaleesta ei siis ole kyse vaan taiwanilaisesta massatuotannosta.

Moni kirppiksen asiakas varmaan pitää natsilipun myymistä pikkujuttuna. Kukaan tuskin alkaa natsiksi lipun nähdessään. Itsekin mietin, mitä tästä viitsii kirjoittaa altistaen itsensä natsien sekä välinpitämättömien ”tolkun ihmisten” kommenteille. Kuten sanottua, kyse on arvoista: siitä, hyväksyykö fasismin mielipiteeksi tai hassuksi anekdootiksi muiden joukkoon ja miten suhtautuu sen levittämiseen.

Varsinainen ongelma on siinä, ettei natsisymboliikka tuo ahdistavasti mieleen 1930-luvun hirmuhallintoa vaan paljon tuoreempia asioita. Uusnatsiliike on muuttunut yhä näkyvämmäksi, se on syyllistynyt lukuisiin pahoinpitelyihin eri puolilla Suomea ja pitänyt vastustajistaan (esimerkiksi kenestä tahansa ulkomaalaisen ystävästä) rekisteriä. Viime keväänä uusnatsi pahoinpiteli ohikulkijan Helsingissä siten, että tämä myöhemmin menehtyi. Sama liikkeen johtohahmoihin kuuluva tappajanatsi kuvasi viime viikonloppuna meitä Pride-kulkueen osallistujia ja hengaili mielenosoituskieltoon laitetulla Rautatientorilla perussuomalaisten poliitikkojen kanssa.

Natsisymboleiden kieltämistä lailla vastustetaan usein siksi, että niistä ainakin näkee kantajansa ajatusmaailman. Samoin niistä tunnistaa kirpputorit ja muut myyjät, joille natsismin ja fasismin arkipäiväistyminen on yhdentekevää.

4 thoughts on “Natsilippu kirpputorilla testaa myyjän arvoja”

  1. Ei voi mennä joku kankaan pala noin paljon nahan alle, jos lapsikin on niin ei tarvii isompaa asiaa tehä lapsen nähden..

  2. Jeesus mikä taavetti kirjottaja on 😀 ei edes tiedä mikä lippu kyseessä..epäilee vain natsilipuksi ja siitä heti kirpparinomistajan kinppuun..

    Onko presidentin lippu natsilippu koska siinä on hakaristi?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.