Vartiotornin varjossa luettu

Luin Aila Ruohon kirjan Vartiotornin varjossa – Toisenlainen totuus jehovantodistajuudesta. Pääasiassa entisten Jehovan todistajien haastatteluihin perustuva kirja jäsentää hyvin liikkeen olemusta ja sitä voi suositella kenelle tahansa tietokirjaksi liikkeesta.

Tässä muutama oma huomio:

Kirja käy vertaistuesta. Teksti on hyvin toimitettua, ja entisten todistajien ja todistajien läheisten kokemukset ovat pääosassa. Henkilökohtaisesti lukukokemus oli eheyttävä – se auttoi jäsentämään ajatuksenpätkiä paremmin ja synnytti paljon uusia.

Ainutlaatuisuus karisi. Yksi syntyneistä ajatuksista oli sen entistä selvempi tajuaminen, että Jehovan todistajien kaltaisia järjestöjä on muitakin. Todistajat toistelevat omaa erinomaisuuttaan jatkuvasti ja haukkuvat muita sanoilla, jotka kohdistettuina heihin itseensä on vainoa ja Saatanan vaikutusta. ”Ainutlaatuinen” yhtenäisyyskin paljastaa todellisen karvansa, kun miettii, millaisella henkisen väkivallan pelolla sitä ylläpidetään. Järjestöstä irtautuneita yhdistää lähinnä vain järjestö ja siitä irtautuminen, ja meidän keskinäinen kirjavuutemme paljastaa, miten erilaisia ihmisiä liikkeessä olisi, jos kaikki voisivat olla omia itsejään.

Uskonnollinen vertailu ei kiinnosta. Muutamassa kohdassa huomasin ärsyyntyväni, kun Ruoho vertaili Jehovan todistajien oppeja ja käytäntöjä luterilaisuuteen. Yhtäältä siinä näkyy hänen oma taustansa aktiivisena seurakuntalaisena, toisaalta se tietysti voi auttaa useampaa suomalaislukijaa ymmärtämään, mistä todistajuudessa on kysymys. Itse olen tullut johtopäätökseen, ettei teologinen vertailu ja keskustelu kiinnosta tällä hetkellä lainkaan.

Ymmärsin kirjaa lukiessa ottavani myös itse riskin, kun kirjoitan jehovantodistajuudesta julkisesti. Kuten teoksessa käy monta kertaa ilmi, Jehovan todistajat pitävät kaikkea kriittistä julkisuutta vainona, jota ainoa oikea uskonto voi odottaakin kohtaavansa. Koska todistajat myös suhtautuvat entisiin jäseniin hieman vaihtelevasti, julkinen kritisoiminen voi tehdä minusta lopullisesti luopion, mikä on kaikkein pahin kategoria järjestön ulkopuolella. Tämä saattaa vaikuttaa esimerkiksi lasteni suhteeseen todistajasukulaisiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.