Hyvää syntymäpäivää minulle!

Täytän tänään 35 vuotta – onnea minä! Sain jo aamulla kivat Whatsapp-onnittelut isommilta lapsilta ja eilen oltiin puolison kanssa lätkäpelissä lahjalipuilla. Anoppilasta tuli herkkupaketti, mutta muita juhlimisia ei ole tällä kertaa suunnitelmissa.

Jehovan todistajana en juhlinut omia tai muiden syntymäpäiviä. Virallisen selityksen mukaan varhaiskristityt eivät viettäneet synttäreitä, niistä puhutaan Raamatussa vain kielteisessä sävyssä ja muutenkaan juhlia ei pidä järjestää ensisijaisesti ihmisten kunniaksi. Tarkemmin linjauksesta voi lukea liikkeen omilta sivuilta.

Minusta varsinainen syy on erottautuminen ”maailman” ihmisistä. En pitänyt virallista selitystä hyvänä todistaja-aikana eikä se ole paremmaksi muuttunut. Synttärikielto on tehokas tapa totuttaa todistajalapset – ja aikuisetkin – siihen, että he ovat erilaisia eivätkä osallistu muiden lasten juhliin, jos muutenkaan viettävät heidän kanssaan aikaa.

Synttärikielto totuttaa todistajat osaltaan siihen, ettei itsestä ole sopivaa tehdä numeroa. Omat halunsa seurakunnan yhtenäisyydelle alistava kieltää itseltään helpommin myös itsekkäältä tuntuvan kriittisen ajattelun. Itsekontrollointi on tehokasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.